Екранът има значение

Forbes Insights от новия брой на списанието

Реклама

Телевизията е най-познатото, бързо и достъпно забавление за хората. Телевизорът е в дома ни, на една ръка разстояние и много често е част от уюта да гледаш на топло и спокойно любимия си филм или сериал. Пандемията от COVID-19, която ни направи по-свързани с домовете ни и ни задържа за по-дълги часове, дори и дни вкъщи, увеличи и минутите за гледане на телевизия на ден.

COVID-19 направи хората жадни за повече качествена информация и забавление, а те обикновено са достъпни през доказаните силни медийни брандове като bTV, които инвестират в съдържание – локално и световно, и изграждат доверие.

През 2019 г. телевизията привлича най-голям дял от нетните рекламни инвестиции – 260 млн. лв., което представлява ръст с 8% в сравнение с 2018 г.

Времето, прекарано пред телевизорите от 1.01.2020 до 30.9.2020, се е увеличило с 8% спрямо същия период миналата година.

Въздействието на телевизията върху продажбите превъзхожда Facebook и YouTube.

Всички българи прекарват всеки ден средно по общо 29,8 милиона часа пред телевизионните екрани (данните* са за периода 1/1/-30/9/2020). Това означава, че всеки човек стои пред малкия екран по 4,44 часа средно дневно. Равносметката е, че времето, прекарано пред телевизорите, се е увеличило с 8% спрямо същия период миналата година. Това е добра новина освен за каналите, и за рекламодателите, за които ефективността по време на пандемия е ключова за бизнес резултатите им.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ: 93% ОТ ДОМАКИНСТВАТА В БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАТ ТАКСА, ЗА ДА ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИЯ ПРЕЗ 2019 Г.

Прогнозите са, че и през следващите две години, 2021-2022, телевизионният екран ще остане най-предпочитаният от аудиторията, а телевизията като медия ще продължава да бъде най-успешният рекламен канал що се отнася до възвращаемост на инвестициите и сигурност за брандовете.

***

Тенденциите

Гледането на видеосъдържание на всякакъв вид платформи бележи огромен ръст през последните години. Независимо дали говорим за традиционна линейна телевизия, дигитални платформи, социални медии или мобилни устройства, хората гледат повече видео от когато и да било.

Разбира се, гледането на видеосъдържание, основно през мобилни устройства, отчита най-сериозен ръст, както и през изтичащата година. Използването на втори екран обаче е по-скоро паралелно гледане с надграждаща цел, а не заместване на този тип забавление, който традиционно идва от телевизионния екран. Редица изследвания през последните години ни показват, че докато гледат телевизия, зрителите най-често изпращат имейли, проверяват социалните мрежи или браузват за допълнителна информация. Най-използваното устройство е смартфонът, следван от лаптоп и PC.

Телевизиите все повече се съобразяват с тези тенденции и предлагат интерактивни забавления на зрителите си и развиват съдържанието си освен за традиционния канал, но също и в дигитална среда. Това освен нови възможности за аудиторията, дава интересни допълнителни алтернативи на рекламодателите да достигат до хората. С други думи, с рекламна инвестиция в един канал – телевизионния, на практика брандовете достигат до много повече, защото каналите вече работят не само за зрителите пред екрана, но и за тези, предпочели да достигнат до любимото си ТВ съдържание през телефона или лаптопа, през локална телевизионна платформа или през профила на медията в социалните мрежи. С един бюджет и няколко платформи в рекламния микс е формула, която може добре и ефективно да работи за рекламодателите и големите медийни групи и техните основни телевизионни канали вече знаят това.

Затова и телевизията продължава да е най-предпочитаният комуникационен канал от брандовете.

Телевизия & рекламодатели

  • Никога търговците на дребно не са възлагали по-големи надежди за предколедното пазаруване.
  • Търговските марки са изправени пред тройно предизвикателство: немалък процент от хората са загрижени за своите финанси, голяма част вярват, че са в по-лошо положение поради COVID-19 и много от тях отлагат големи покупки.
  • Актуалните проучвания сочат телевизионния ефир като най-доверения партньор, който ще върне нормалността в пазаруването

Престоят вкъщи може и да задържа хората пред телевизора, но също така ги направи по сдържани и пестеливи и преобърна начина им на пазаруване. Те все по често пълнят онлайн кошници и по-рядко влизат в мола.

Есента и предстоящата зима обаче постепенно преобърнаха този тренд.

***

Икономика на вниманието

В свят на фалшиви новини, бързи факти и изчерпана издръжливост на вниманието, на помощ идва книгата на австралийската професорка Карън Нелсън-Фийлд – “Икономика на вниманието и как работят медиите”. Книгата й предлага основни истини, с които да се съобразят маркетолозите, предлага чувствителен глас, който да им помогне в рекламния хаос, глас който оцветява нашата бързо променяща се медийна среда. Нелсън-Фийлд започва интелигентен разговор за това какво ще е необходимо, за да спечели бизнесът чрез икономиката на вниманието. Книгата й прави задълбочен анализ на връзката между внимание и продажби. Нелсън-Фийлд призовава да обърнем внимание на нарушеното рекламно бъдеще, но без паника. По-скоро с внимателно око върху нещата, които собствениците на марки могат да се научат да контролират.

За да бъде още по-полезна на партньорите си, bTV Media Group кани проф. Карън Нелсън-Фийлд на специално събитие в началото на следващата година, за да ги запознае с най-новите тенденции в изследване на потребителското внимание.

Целия материал четете тук >>