Илияна Лазарова за героинята си в „София вкъщи“: За Камелия съм взимала от образа на Мерил Стрийп

Реклама

Илияна Лазарова, която влиза в ролята на суровата брокерка Камелия в сериала на bTV „София вкъщи“, разкри своите източници на вдъхновение и кариерни трудности в увлекателно интервю за „България днес“.

Илияна, влизате много достоверно в образа на кучката в сериала "София вкъщи", чийто сезон свърши. Имате ли прототип за ролята и как се готвихте?

Разбира се, че имам прототип на персонажа. Искам първо да кажа, че образът на брокерката Камелия, които играя, е много актуален във всеки по-голям град на България. Много жени живеят точно този живот като героинята ми - пробивни са, много работят, а хората мислят, че едва ли не само с пръскане на сексапил им се получават нещата. Самата аз познавам много жени, които са успешни и сами отглеждат децата си. Да, Камелия е негативен герой, но ако се замислите, във всяка една сюжетна линия в представление или филм винаги има негативен образ и той е най-интересен, той прави интригата. Ако го няма, положителният образ ще стане скучен и безинтересен. И в живота е така - човек преминава през препятствия - някои лесни, други по-сложни и така животът му е интересен. За мен няма негативен и позитивен образ, тъй като няма изцяло лоши и добри хора. Всеки, поставен в определена среда, може да е всякакъв. Камелия аз описвам с думата "шоколадово суфле" - вътрешната й страна е мека, сладка и разтичаща се, а външната е препечена. Ако има ранима същност, тя е свързана с дъщеря й, която отглежда сама и се мъчи да я опази. За Камелия съм взимала от образа на Мерил Стрийп от филма "Дяволът носи Прада". Изучавах как се държи тя, облича, как ходи, какви са маниерите й, вкусът й. И ако е кучка, да, разбирам я, но не съм като нея.

Доколко се припокрива с вас?

Има неща, които са близки до мен - тази сприхавост и подреденост ги имам. Но за Камелия целта оправдава средствата, за мен не. Имам ситуации, в които губя битки, предавам се, оттеглям се, защото нямам този заряд, освен ако не е свързано с децата ми да постигна нещо важно и за тях. В работен план не съм всеядна.

Има резон, тъй като играете повече красиви, забележими жени...

Така е, такъв типаж съм за киното, в театъра не играя такива роли, което е интересно. Имаше един момент в живота ми, в който много се ядосвах, че играя все женствени роли, дори във "Връзки" имах една гола сцена. Дъщеря ми го беше гледала. След като излезе филмът, изпаднах в депресия, заключвах се. Тогава разговарях с режисьора Виктор Божинов и той ме успокои, че вместо да се ядосвам, е по-добре да се възползвам от външната си красота и с ролите. И да, казах си, защо да не е прав? Оттогава не се ядосвам, когато ми предлагат да се събличам във филм. Но в "София вкъщи" режисьорът искаше напълно различно поведение за мен от друг път. Когато прочетох моята роля, я заобичах и ако съм кучка в очите на хора, ок, кучка съм. Но това е жена, която знае какво иска и как да стигне до него. Харесвам я.

А защо се върнахте от САЩ, Илияна?

Върнах се, защото забременях с дъщеря ми. Не съм се женила преди сегашния ми съпруг. Осъзнах, че в САЩ няма как да се справям сама, а партньорът ми не искаше тогава да дойде с мен там. Аз обаче исках да родя това дете и не съжалявам, че се върнах за това. Освен това тук имах много работа, веднага започнах да снимам в театъра и в киното. Несравнимо е със САЩ. Там като начинаещ актьор конкуренцията е жестока, за една роля се появяват 10 000 жени, всички изглеждащи по начин, който се търси. Индустрията там е голяма, а кастингите, на които се явяват всички, са убийствени. Отиваш, текстът ти се дава на вратата, имаш 10 мин. да го прочетеш и научиш, не знаеш за какво точно кастваш, прочиташ каквото си запомнил и вътре комисия от пет човека те гледа, при това разсеяно. Разбираемо е донякъде, след теб има поне още 20 човека и вероятно всички вече им изглеждат еднакви.

Цялото интервю с Илияна Лазарова прочетете тук.

Последни

Реклама