Никола Парашкевов: Нямаш право да стъпваш на сцената без любов

Реклама

Никола да играе Никола е лесно поне от гледна точка на имената. Особено ако образът на брокера на имоти Алексиев от сериала на bTV "София вкъщи" е близък до човешката същност на актьора. Но с опит най-вече на театралната сцена за Никола Парашкевов е било изпитание. Вижте какво разказа той за в. „Всичко за семейството“:

"Както видяха зрителите, героят ми е разхвърлян и позитивен, постоянно сменя квартирите. Аз съм същият, не мога да стоя на едно място. И двамата обичаме комуникацията, чаровници сме си. Може би това е най-голямата ни сила. С дамите също нямаме проблем. Харесва ни всичко да върви лесно и да празнуваме живота, а отговорностите понякога ни идват в повече. Аз се чувствам така - най-хубаво ми е, когато всичко върви леко. Но отговорността и за други хора като съсобственик на компанията натежава на Алексиев. Ако сериалът го беше заварил като обикновен брокер, щеше да е много повече като рокзвезда."

Разбира се, има отношения, в които образът на Никола Алексиев се различава от този на Никола Парашкевов. „В живота си имам много сплотено семейство, винаги мога да му се доверя. Мога спокойно да говоря с майка си и баща си, сестра ми е един от най-доверените ми хора. Тук вече тотално се различаваме, заради това ми е интересно да видя процеса на опознаване с баща му. В епизода при срещата му с него той показа само недоверие."

Никола бил в 4-ти клас, когато майка му го завела на моноспектакъла на Мариус Куркински "Самият Човек". "Никога няма да го забравя, излязох като омагьосан, като хипнотизиран. Наредих се на опашка за автограф. Той разписваше, а аз го гледах като ударен с мокър парцал. Един блед, изпотен, погледът му още между земята и небето. Както го гледах, изведнъж изтърсих, че и аз искам да стана актьор. Попита какво ми е харесало от спектакъла. Казах му, Мариус ме погледна и рече: "Ще станеш!"

Родителите му обаче имали амбиции той да бъде лекар. "Година и половина ходих на курсове по биология и химия. Беше ми интересно, но зимата на 12-ти клас се усетих, че душичката ми е другаде. Една вечер признах през сълзи на родителите ми, че ги предавам. Два месеца баща ми не ми говореше. Когато една сутрин ми остави баничка и айран в кухнята, разбрах, че ми е простил", спомня си той.

Никола е бил от щастливците ученици на Стефан Данаилов. Помни как веднъж закъснял за репетиция, асистентите му се развикали, а Мастера само попитал по любов ли е бил. "Коментарът му беше, че то без любов нищо не става, особено в нашата професия - разказва Никола. - Това е най-голямото, което съм запомнил от него. Че винаги трябва да се качваш с любов на сцената. Защото, колкото и романтично да изглежда отстрани, невинаги е цветя и рози. Понякога трябва да се насилиш, но нямаш право да стъпваш на сцената без любов. Естествено, помня какъв човек беше Мастера извън сцената. Нямало е вариант да не се отнася с уважение към теб. Как можеше да дава толкова любов към всички?! Никой не ми е викал колкото Мастера, но и никой не ми е викал с толкова любов. Вика ти и ти искаш да продължава да ти вика. Не намирам смисъл да говоря за него, защото ако не си го видял, не си го усетил, не можеш да повярваш, че реално е имало такъв човек."

Освен в "София вкъщи" Никола се е снимал в епизодични роли в други сериали, в късометражни филми и реклами. Според него на сцената и пред камера е различно. "Когато знаеш какво правиш и всичко ти е ясно, когато режисьорът е добър, увереността е и на двете места. Но трябва всичко да е ясно. Със сигурност, докато снимахме сериала, ми беше много интересно. Имаш повече време да го разчовъркаш това изкуство, да си напаснеш в главата всички звена. Зад актьора в една филмова продукция стоят страшно много хора, за да може да си свърши работата. В сериала зад мен стояха стотици хора. Заслуга на всички е крайният резултат“, категоричен е актьорът.

Цялото интервю на Никола Парашкевов прочетете в новия брой на в. „Всичко за семейството“.

Последни

Реклама