Кристина Верославова: „Яна вярва в приказки, а това е много близо до мен“

Реклама

Младата актриса и модел Кристина Верославова се радва на успешна кариера както в България, така и в чужбина. Още от ранна възраст модните ѝ ангажименти я отвеждат до Съединените щати, където завършва актьорско майсторство в школата на актьора Лий Страсбърг. Следват обучения при Ивана Чубик (отговорна за успеха на звезди като Холи Бери) и актьора Грегори Берг. Театралният ѝ път започва в Лос Анджелис с участия в постановки като „Полша“, „Майката на Икар“ и „Хълмове като бели слонове“. Спечелва си главната роля в представленията „Трамвай  желание“ на Тенеси Уилямс (играе Бланш) и „Три сестри“ на Чехов (играе Мария).

Кристина Верославова се снима в редица реклами на световноизвестни марки. През 2018 година участва в италианската телевизионна поредица „La Vita Promessa”. Дебютът си на голям екран прави с филма „За теб, за нас“, в който изпълнява главна роля. Освен в него, можете да я гледате и във „Аудио“ и късометражния проект „Вероятност за валежи“.

Снимка: Кирил Станоев

На актьорския талант на Кристина се наслаждават и зрителите на bTV, които всяка делнична вечер следят какво ще се случи в живота на екранната Яна в „Татковци“. За работата си в сериала и пътят до голямата сцена, Кристина говори в новия брой на сп. Жената днес. Част от разговора вижте тук.

Кристина, сбъднала си мечтата на хиляди момичета – школата на Лий Страсбърг в Лос Анджелис, актьорска кариера в САЩ.  Преди това, от 15-годишна, си успешен модел, живяла си в Италия, Испания, Китай, Корея, Турция… Защо реши да работиш в България сега, в ролята на детска учителка в ситкома „Татковци“ по bTV?

Всъщност аз се прибрах, за да празнувам Коледа със семейството си, но както винаги, човек никога не знае какво му е намислил животът. Дядо ми, когото аз обичам като баща, се разболя тежко и реших да остана, за да съм до него. Получих монолога за кастинга в деня на погребението му. Може би го приех като знак… След това нещата се развиха много бързо и дори нямах време да се замисля – накратко, в момента съм си тук, снимам, чувствам се добре и ми предстоят ангажименти в Америка, за които се вълнувам.

Каква е емоцията на снимачната площадка, докато създавате „Татковци“?

Емоциите са само положителни. Мисля, че си личи от самите епизоди. Никога не ми се прибира вкъщи докато съм на снимки. Даже и когато дните са много дълги и сме уморени. Има някаква симбиоза между целия екип и си ги чувствам като второ семейство.

„Разбираш“ ли се с героинята си, чувстваш ли близък образа й, лесно ли влизаш в него?

 Яна вярва в приказки и всичко красиво и това е много близо до мен. Аз често бягам в тези светове, търся магия навсякъде. Мога да стоя и да гледам как свети нощната лапма на улицата или как блести водата в морето с часове. В този смисъл си приличаме и това ми е ключът към ролята. Понякога обаче ми е адски трудно да разбера действията и, защото психологията ѝ всъщност ми е чужда. Нерешителността, доверчивостта граничеща с наивност, липсата на силна позиция относно самата нея… Тези качества водят до решения и действия, които на мен са ми далечни. Но естествено, никога не съдя героя си. При Яна, както и при всички нас, повечето неща идват от детството, както ще разберем напред в епизодите.

Снимка: Кирил Станоев

Разкажи ни повече за актьорската школа на Лий Страсбърг в Лос Анджелис. Как стигна до нея? Какво преживявя там, какво ти даде?


Там намерих своето място за първи път в живота си. Това, което ми дадоха театърът и школата е безценно. Да стоя на сцена, на която са работили актьори като Мерилин Монро и Ал Пачино, да уча от учители, които ги познават и са работили с тях... Всичко това е невероятено изживяване и невероятен опит. Бях част от мастър класа на Дейвид Страсберг, синът на Лий Страсберг. Лий е създателят на метода и в неговата школа са учили едни от най големите звезди в Холивуд. Също така бях избрана да съм част от мастър класа на Винсент Д'онофрио от „Мъже в черно”  и „Невероятната седморка”. Той е страхотен актъор и учител.  За съжаление Ковид съкрати нещата с ученето на живо, но в момента продължавам онлайн обучението си с курс към Страсберг в Ню Йорк.

Кой е най-големият ти успех като актриса – в САЩ, а и в България?

За България със сигурност е ролята ми в Татковци. За САЩ опитът ми е по-скоро на театрална сцена. Като постижение бих определила кастинга ми за ролята  в световната премиера на пиесата на Джон Патрик Шенли, в която ще играя полякиня живееща в Ню Йорк търсеща любовта. Вълнувам се много за тази премиера, защото Шенли е невероятен драматург, носител на Оскар и Пулицър, работил с Мерил Стрийп, Филип Хофман, Емили Блънт, Шер... За мен е чест да го познавам и това, че ще играя в негова пиеса е истинско предизвикателство.  За съжаление, засега репетициите още не са започнали заради Ковид. Очаква се да започнем догодина.

Снимка: Кирил Станоев

Снимка: Кирил Станоев

За какво мечтаеш – в работата си, а и лично?

Думата ‘’мечтая’’ за мен е особена и е свързана с неща, които остават във въображението и фантазията. Мечтая да пия уиски с Хемингуей, да си вечерям с Диягилев, Стравински и Нуреев.. но квантовата физика едва ли ще ми го позволи.  Затова, когато мисля за работа и личен живот, си мисля в контекст на ‘’искам’’. Исканията ми се променят с годините, сега искам да създам една стабилна основа на кариера и на дом.