Иновации в лечението на болестта на Паркинсон - тази събота и неделя в „Светът на здравето“ по bTV

И как да се справим с бича на съвременното общество – хазартната зависимост

Реклама

Тази събота (13 април) новият брой на предаването за проактивна здравна култура „Светът на здравето“ от 11:30 ч. по bTV ще бъде посветен на Болестта на Паркинсон – второто най-разпространено невродегенеративно заболяване след Алцхаймер. Наричат го „тихата смърт на мозъка”. Ранните симптоми могат да се появят 10 и дори 15 години преди да бъде поставена диагнозата. До скоро шансовете за повлияване, особено в напреднал стадии на болестта, бяха нищожни. За да разбере повече за иновативните терапии и възможностите пациентите да водят пълноценен живот, д-р Неделя Щонова ще се срещне в студиото с акад. Иван Миланов, председател на българското дружество по неврология.

В събота „Светът на здравето“ ще обърне специално внимание и на сърцето. В рубриката Спаси живот” зрителите ще видят нагледно как се прави сърдечен масаж, докато пристигне екип на Бърза помощ. Как деца могат да се превърнат в супергерои и наистина да спасяват човешки живот при настъпващ инсулт, ще разберем в събота от 11:30 ч. по bTV.

Физическите упражнения и кондицията, в която сме, имат най-голяма тежест и сила да определят как ще изживеем остатъка от живота си. На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечно-съдово заболяване. Но 80% от сърдечно-съдовите инциденти могат да бъдат избегнати, ако хората са по-добре информирани. Защо физическата активност е основен фактор за здраво сърце, ще разберем от кардиолога доц. Светлин Цонев. Защо и как физическата активност намалява риска от сърдечносъдови заболявания? Каква е разликата между начинът на живот в миналото, предполагащ движение, и сегашния заседнал? Какви са адаптивни механизми, влияещи върху сърдечно-съдовото здраве? Отговорите в неделя (14 април) от 11:30 ч. по bTV.

В „Светът на здравето“ предстои да видим и емоционалната история на Евгени Георгиев – един мъж на 55, за когото спортът е начин на живот. През годините той е тренирал какво ли не – футбол, тенис на маса, плуване... Внезапно в живота му обаче настъпва драстична промяна. Евгени влиза в болница с тежка бронхопневмония. Лекарите откриват, че всъщност има вирусен миокардит. За съжаление, лечението с медикаменти не помога и се стига до дилатативна кардиомиопатия, което означава, че има нужда от трансплантация на сърце. През 2004 г. Евгени претърпява операция, в която му имплантират изкуствено сърце. Две години по-късно, в гърдите му затуптява сърцето на 38-годишен донор. Как е успял да се адаптира към „новото си сърце“ и позволява ли му то да продължи активния си начин на живот, предстои да разберем в неделя от 11:30 ч. по bTV.

Хазартната зависимост причинява тежки психически щети и в голям процент от случаите завършва със самоубийство. Според Международната класификация на болестите, хазартната зависимост е посочена като психическо разстройство. То доминира в живота на хазартнозависимия, разрушава социалните, професионалните, материалните и семейните ценности. В поредицата „НЕ/зависимите бившият футболист и настоящ треньор Антон Велков ще направи шокиращи разкрития за безмилостната битка с хазарта, която семейството му води до неотдавна. Ралица Стефанова ще ни срещне както с него, така и със съпругата му Ирена и синът им Николай, а какво е тяхното откровено послание към всички, които смятат, че хазартът е само игра, предстои да видим в „Светът на здравето“ по bTV!

Последни

Реклама