Инсултът, високото кръвно и болестта на Паркинсон са във фокуса на новия брой на „Светът на здравето“ тази събота от 11:30 ч. по bTV

Зрителите ще видят и личната история на режисьора Христо Чилингиров, който съумява да спаси живота си при първи симптоми на инсулт

Реклама

Тази седмица отбелязваме Световния ден за борба с втората водеща причина за смърт в света – инсулта, а новият брой на здравното предаване „Светът на здравето“ в събота (28 октомври) от 11:30 ч. по bTV е посветен на превенцията му и начините за предпазване от необратими увреждания.

България е на едно от първите места по мозъчно-съдови заболявания. Защо всеки четвърти инсулт се случва във възрастта под 40 години? Как да намалим риска от появата му, как да го разпознаем и лекуваме адекватно? Гост на водещата Неделя Щонова е ръководителят на Клиниката по неврология в Университетската болница „Света Анна“ доц. д-р Росен Калпачки.

Зрителите ще видят и личната история на режисьора Христо Чилингиров, който спасява живота си с бърза реакция при първи симптоми на инсулт.

Науката днес е категорична – 80% от рисковите фактори за мозъчен удар са под наш контрол, а те се покриват напълно с тези, които водят до болестта на Паркинсон. Какво представлява това дегенеративно неврологично заболяване, на какво се дължи, как да го открием и лекуваме – отговорите дава неврохирургът доц. д-р Емре Алтунренде, специалист на болница „Лив“, Истанбул.

Не пропускайте новия брой на здравното предаване „Светът на здравето“ – тази събота (28 октомври) от 11:30 ч. по bTV!

Последни

Реклама