Неделя Щонова се пренася от горещия дансинг в студиото на „Светът на здравето“ с любопитни теми и гости – тази събота и неделя от 11:30 ч. по bTV

В поредицата „НЕ/зависимите“ зрителите ще проследят историята на мъж, намерил сили да се откъсне от оковите на зависимостта и да се възстанови след инсулт

Реклама

Новият брой на здравното предаване „Светът на здравето“ с д-р Неделя Щонова очаква зрителите в събота (2 март) от 11:30 ч. по bTV. От рубриката „Спаси живот“ ще разберем кои са първите симптоми при настъпващ инсулт и как да окажем първа долекарска помощ, нагледно демонстрирана от д-р Кирил Пенчев – специалист анестезиология и интензивно лечение. Инсултът е остър мозъчно-съдов инцидент, при който бързата реакция може да предпази пациента от инвалидизация или смърт. При него само за 1 секунда умират 32 000 мозъчни клетки, а това прави близо 2 милиона за минута. Невинаги можем да транспортираме пациента до болница и се налага да изчакаме линейка. Как да окажем адекватна помощ при подобна ситуация, така че да сведем щетите до минимум?

Зрителите на „Светът на здравето“ ще видят и вълнуващия разказ за 13-годишната Марая и срещата ѝ с трудно за диагностициране заболяване, придружено с тежко главоболие и загуба на зрение. В студиото д-р Щонова ще посрещне лекуващия лекар на момичето – водещия неврохирург проф. д-р Гьокхан Бозкурт, който успява да установи доброкачествена вътречерепна хипертензия – състояние, което имитира мозъчен тумор, без да е налице такъв. По какъв начин тази диагноза се различава от злокачествено заболяване и рядкост ли е тя в днешно време, ще разберем в събота в 11:30 ч. по bTV.

В неделя, навръх 3 март, когато празнуваме националната свобода, „Светът на здравето“ ще погледне и към свободата на отделната личност. В поредицата „НЕ/зависимите“ Ралица Стефанова ще ни срещне с 35-годишен мъж, който намира сили да се откъсне от оковите на зависимостта си към алкохола и психоактивните вещества и дори успява да се възстанови след инсулт.

По повод предстоящия на 4 март Световен ден за борба със затлъстяването д-р Неделя Щонова ще проследи какво се случва с една от героините на „Светът на здравето“ – Светла Александрова – потомствен сладкар с инсулинова резистентност. Преди година тя освободи от тялото си 25 килограма, а дали е успяла да ги задържи в условията на ежедневни изкушения и кои са новите методи за справяне с това метаболитно нарушение, ще научим в неделя (3 март) от 11:30 ч. по bTV!

Не пропускайте „Светът на здравето“ с д-р Неделя Щонова – всяка събота и неделя от 11:30 ч. по bTV!

Последни

Реклама