Медицина на съня – най-новите протоколи за здрав сън. Как да предпазим кожата си от алергични реакции в разгара на пролетта? В „Светът на здравето“ по bTV!

В НЕ/зависимите – 6 години без алкохол – съвети за пълноценен живот след зависимост и обратими ли са щетите върху здравето?

Реклама

Тази седмица в „Светът на здравето“ предстои да разберем каква е връзката „добър сън – качествен живот“, какво е бъдещето на денталната медицина и как един „не/зависим“ държи в баланс 5 фатални диагнози и празнува 6 години без алкохол и медикаменти…

Този уикенд предстои да преминем към лятното часово време, заради което ще загубим един час сън, тъй като местим часовниците с час напред. Многобройни изследвания доказват, че подобна смяна нарушава циркадните ритми в организма. Как да се справим и кои са най-съвременните протоколи за здрав и пълноценен сън? Неделя Щонова търси отговорите заедно с експерта по медицина на съня – проф. д-р Иван Стайков, представил България в международен проект под мотото „Сънят е съществено важен за нашето здраве“. 

Може ли човек да се разболее поради хронично безсъние? Лишаването от нощен сън пречи на нормалното функциониране на имунната система и се свързва с увеличен риск от остри и хронични заболявания като диабет, наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми. В „Светът на здравето“ предстои да надникнем в един високотехнологичен свят като от сънищата… Какво е бъдещето на денталната медицина, предстои да научим от д-р Бранимир Кирилов.

Денталната медицина има дълга история, която в по-голямата си част е била свързвана с болката. Съвременната стоматология е насочена към подобряване грижите за пациентите и отдавна е намерила начини за справяне с тази основна психологическа бариера. В последните години понятието болка почти не се споменава, а вместо това говорим за нанотехнологии, лазери и 3D принтери. Да очакваме ли в скоро време да бъдем обслужвани от изкуствен интелект и какво е бъдещето на денталната медицина? Отговорите в събота от 11:30 ч. по bTV.

В последния ден от март (31 март, неделя), когато усещаме как все повече ухае на пролет, д-р Неделя Щонова разкрива дали слънцето наистина е наш приятел и какво е значението за синтеза на витамин D, който играе ключова роля за изграждането и поддържането на здрави кости. Можем ли и как да използваме само позитивните страни на първите слънчеви лъчи – по следите на този въпроси отиваме Пловдив, където ще пренесем науката в ежедневието с доц. д-р Румяна Янкова, която е ръководител на център по алергология и дерматология. 

Кои са първите стъпки за оказване на помощ при изгаряне от гореща вода, ютия или пък котлон например, ще разберем в поредицата „Спаси живот“. 

Преди 6 години Николай Петров от Асеновград е изправен пред дилема – да се раздели с живота си, заради 5 фатални диагнози, до които го води алкохолът, или да спре употребата на психоактивни вещества. Той избира живота и започва лечение на зависимостта си. Преди 6 години Ралица Стефанова проследи пътя на възстановяването му в поредицата „НЕ/зависимите“. Днес Ники и Рали са отново заедно в Пловдив... Вижте как живее Ники Петров шест години след като избира трудния път и какви са новите предизвикателства в живота му – в неделя (31 март) от 11:30 ч. по bTV.

Тагове:

Последни

Реклама