Как да изградим здрава костна система и да се предпазим от остеопорозата - тази седмица в „Светът на здравето“ по bTV

Не пропускайте предаването за проактивна здравна култура – в събота и неделя от 11:30 ч. по bTV

Реклама

Тази събота (9 март) в „Светът на здравето“ от 11:30 ч. по bTV д-р Неделя Щонова ще повдигне темата за едно заболяване, което се проявява по-често при дамите и е свързано с намаляването на естрогена в организма. Остеопорозата настъпва тихо и безшумно и прави костите ни крехки като порцелан. Тя е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните. Ето защо е особено важно да се грижим за костното си здраве от ранна възраст.

Как да установим дали имаме ниска костна плътност и колко често трябва да я измерваме – това ще научим от един от най-квалифицираните специалисти в областта на ревматологията у нас – д-р Родина Несторова – секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Преумора, стрес, недоспиване, непълноценно хранене, прекомерни служебни задължения – всички малко или много преминаваме през „ада на ежедневието“. Така живее и 42-годишната Анита, докато необходимостта от промяна не идва след сериозно животозастрашаващо здравословно изпитание. Зрителите предстои да чуят съкровения ѝ разказ за преоткрития смисъл и житейските приоритети.

В поредицата „НЕ/зависимите“ ще бъде засегната темата и за едно от най-честите заболявания, причинени от алкохол – цироза на черния дроб. Какви са щетите, които тя нанася, и съществува ли пълноценно възстановяване на черния дроб – отговорът в неделя от 11:30 ч. по bTV.

Ще видим и продължението на историята на актьора Христо Доков – герой в поредицата „НЕ/зависимите“, който открито споделя за проблемната употреба на пристрастяващи субстанции. Признателен за всеки ден, в който вдишва победата си над алкохола и кокаина, той ще разкрие да е възможно страхът за здравето да победи зависимостта.

На какво се дължи пристрастяващият ефект на храната? Д-р Неделя Щонова ще ни срещне с водещи специалисти от Португалия и Унгария – проф. Мануела Грацина и д-р Естер Халми, които ще разкрият може ли да се нахраним… само с поглед.

Не пропускайте „Светът на здравето“ – всяка събота и неделя от 11:30 ч. по bTV!

 
Тагове:

Последни

Реклама