"Другата България" на Острова на блажените

От 22 март в продължение на пет седмици предаването ще ви запознава със сънародниците ни на Канарските острови

Реклама

Палми, плажове и екзотика ще изкушават зрителите на bTV. Канарските острови са новата дестинация на "Другата България". От 22 март в продължение на пет седмици предаването ще ви запознава със сънародниците ни на "Острова на блажените".

Това е митично място от древногръцката и келтската митология - мястото на блажения рай, където отиват душите на героите и достойните. Островът се споменава в Омировата "Одисея", както и в произведенията на Вергилий и Пиндар. Главният канарски остров Тенерифе се смята за най-вероятното му местонахождение. Наричат го още Островът на вечната пролет. Тук температурата целогодишно е около 25 градуса, климатът е мек, а хората спокойни и добронамерени .

Семейство Накови и Цанко Драганов са първите участници в новите серии на документалната поредица. Стефан и Елена Накови живеят на Тенарифе от пет години и половина. Стефан е работил в строителството, а жена му в сферата на туризма. В момента и двамата са безработни, но не мислят за връщане в България. Образованието и безопасността на децата са най-важната причина за решението на семейството.

"Канарските острови са едно мирно и спокойно място, чудесно за отглеждане на деца", смятат Накови.
Заедно със семейството зрителите ще посетят вулкана Тейде, който всъщност е и най-високият испански връх - 3718 м надморска височина.

Цанко Драганов от Ботевград е от първата група българи дошли легално и с работа тук преди присъединяването на България към Европейския съюз. През октомври 2007 г. Цанко губи работата си и остава на "паро" - помощ за безработни до октомври 2008 г. Той е един от малцината наши строителни работници на Тенерифе, който в периода на криза е успял да открие собствена фирма.

Докато навън Баба Марта показва своята студена и облачна страна, а световната икономическа криза показва своите зъби, всяка неделя от 12 ч. "Другата България" ще показва една оптимистична теория за българите на "Острова на блажените".