Мануела Малеева в "Другата България"

Известната българска тенисистка е основател на фондацията Swissclinical, която помага на деца, родени с малформации и физически увреждания

Реклама

Тази неделя, 14 декември срещата в "Другата България" е с известната българска тенисистка Мануела Малеева. След края на своята активна спортна кариера тя остава да живее в Швейцария, където се отдава на мечтата си - да отглежда своите деца.

В момента обаче Мануела е отдадена на благотворителна кауза. Тя е основател на фондацията Swissclinical, която помага на деца, родени с малформации и физически увреждания. Целта на фондация е да предоставя хирургическо лечение и качествени грижи и като резултат от това – реален шанс за независим живот за децата. Първите операции ще се извършват в дом за деца с увреждания и малформации в Стара Загора. bTV и "Другата България" също подкрепят благородната инициатива.

По думите на Мануела Швейцария е много по-напред от България в отношението си към хората с увреждания. Това е и нейната цел – да пренесе швейцарското отношение към тях и у нас. В личния си живот Мануела Малеева е отдадена всеотдайно на отглеждането на трите си деца. Тя няма амбицията те да бъдат големи спортисти и да повтарят нейните успехи на световните спортни събития. Мечтата й е всяко едно от тях да избере това, което иска да прави, и да се му се отдаде.

Мануела е родена на 14 февруари 1967 г.

На 12 години достига до полуфинал на "Ориндж бол". През 1981 г. печели състезанието при девойки до 14-годишна възраст, а през 1982 г. печели "Ролан Гарос". Достига трето място в световната ранг листа. Тя е най-високо класиралата се някога българска тенисистка и единствената, печелила Големия шлем.

През 1988 г. печели бронзов медал на Олимпийските игри в Сеул. Трите сестри Малееви - Мануела, Катерина и Магдалена - имат победи над девет от 14-те тенисистки, които са били номер едно в историята на световната Ранглиста.

Мануела споделя, че се чувства еднакво добре както в България, така и в Швейцария. Показател за това е, че тя сънува на три езика - български, английски и френски.

Независимо от факта, че не иска да се занимава с треньорска кариера, тя с готовност предава няколко урока по тенис на водещия на предаването Петър Мелтев, който след края на играта признава, че е най-добър в почистването на игрището.