Парализиран алпинист изкачва върхове

"Другата България" излъчва невероятната история на Иван Кожухаров дни преди Коледа

Реклама

Един алпинист продължава да катери, въпреки че е парализиран вече 18 години. Има добри приятели и огромно желание да върви напред. Миналата година Иван Кожухаров  посрещна изгрева на Монблан дьо Такюл (4187). Невероятната му история ще разкаже "Другата България" на зрителите на bTV тази неделя, 21 декември.

Иван Кожухаров е най-известният българин в Швейцария
-

икономист, алпинист и създател на организацията "Войводите". Историята му е от онези, които обикновено се разказват край коледната елха - за предизвикателствата и чудесата, които ни изпраща съдбата.

Скалите са повратни точки в живота му - първият път, когато решава, че алпинизмът ще бъде негова професия и вторият - когато при каменен дъжд при връх Пети Дрю в Шамони, загубва завинаги способността да се движи. И въпреки това миналата година изкачи връх Монблан дьо Такюл.

Преди 18 години Иван претърпява тежка злополука в планината

На 1 август 1990 г. по време на изкачване на западната стена на върха Пти Дрю под Мон Блан върху него рухват тонове скала. Невероятен шанс е, че се намира на място, достъпно за хеликоптер. Транспортиран до най-близката болница в Женева. Чува прогнозата на лекарите - няма да може да живее извън болнична обстановка. Отговорът му е кратък: "Ще видим!". Още тогава бил сигурен, че отново ще живее пълноценно, макар и да не може да тича, както преди.

Пред екипа на "Другата България" Иван разкрива, че след 10-месечен престой в болница му се отваря път за развитие в Швейцария – оттогава живее там със сина си Тодор. Първите осем години се занимава с компютри и освен английски, който вече знае, овладява френски и немски. През 1997 г. продължава обучението си по икономика в университета в Женева. От 2000 г. работи успешно по различни икономически и финансови проекти. Иван заявява с най-чистата и уверена усмивка, че всекидневието му е като на всеки човек по света – работи и се справя с проблемите.

Той е създател на организацията "Войводите"

Целта му е да обедини големия брой българи, живеещи в Женева, но заобиколени и изолирани в кръга на задълженията си. Днес Женевският Гергьовден, който те организират, събира по над 200 души.

Според Иван в Швейцария е лесно да се излекуваш от балканския трагизъм. Хората са равнопоставени и столът е просто един допълнителен проблем за решаване. За разлика от България работната среда е достъпна за хора със специални  нужди и количката не пречи на човек да работи и да се реализира. Столът не влияе на отношенията му с работодателя, защото няма отношение с компетенцията или качеството на работата. "В тази държава има голяма свобода и

центърът на всичко, което става в живота, е човекът,

споделя Иван. Зрителите, на предаването ще станат свидетели и на полета на Иван Кожухаров с делта планер и на светлия поглед, с който замисля следващи изкачвания на планински и житейски върхове.

През 2009 година той и приятелите му планират двойно изкачване на връх Мусала - на 2925 метра надморска височина, по два различни маршрута за 24 часа с преспиване до върха. И това е само подготовка за изкачването на връх Монблан (4808) през септември 2009 г.