"Другата България" ни среща с истински оперен запалянко и с млад цигулар

Екипът на предаването продължава своята обиколка в Швейцария и Хърватия

Реклама

В този епизод на "Другата България" ще се запознаем с двама български артисти, живеещи в Берн и Загреб – оперният певец Доно Донов и цигуларят Иво Дропулич.

Доно Донов живее от 20 години в Берн и определя себе си като "истински оперен запалянко". Работи като хорист в операта на Берн и е щастлив, че пее на сцена, която дълго време ще помни изявите на Пласидо Доминго и Хосе Карерас. За него операта е елитарно изкуство и не е съгласен с опитите за модернизация на му.

В младостта си в България Доно Донов взима тайно от родителите си уроци по пеене, които плаща с парите от закуските си. Работи като сценичен работник и осветител в Софийската опера и след като два пъти се явява на конкурс, е приет в хора на Софийската опера. До Берн стига след няколкократно явяване конкурси.

Макар че не би променил нищо в живота си, Доно Донов твърди, че ако беше останал в България, щял да бъде далеч по-беден, но по-щастлив.

Екипът на "Другата България" ни среща и с младия цигулар Иво Дропулич, който живее в Загреб. С родители музиканти - майка българка и баща хърватин, той се смята наполовина българин и наполовина хърватин. Иво учи цигулка във Виена и мечтае за световна кариера. До момента вече е имал концерти в Япония, България, Хърватия, Словения и Австрия.
Иво играе всекидневно 2 часа тенис, свири 5 часа на цигулка и признава, че трите цигулки в стаята му са голямата му любов, която го утешава дори и след раздяла с приятелката му.