"Другата България" на върха на Европа

Алпите, алпинизма и цената на свободата в новите епизоди на документалната поредица

Реклама

Телевизионният екип на "Другата България" беше единственият, който проследи покоряването на най-високия връх в Европа от парализирания алпинист Иван Кожухаров и неговите приятели.

Режисьорът Радослав Илиев беше част от групата, която потегли от България на 29 август. Новобранец в изкачването на върхове, с помощта на опитните алпинисти от "Споделени върхове: Монблан 2009", той успя да се изкачи до Монблан Де Текюл.

На 20 и 27 септември, в 12 часа по bTV, документалната поредица ще излъчи два епизода от столицата на алпинизма Шамони. Това селище във Френските Алпи, близо до границата с Швейцария и Италия, е люлката на алпинизма.

На 8 август 1786 г. оттам, след 14-часов преход, търсачът на кристали Пакар и ловецът Балма първи покоряват Монблан. През 1821 година в Шамони се учредява и първото дружество на планинските водачи- гидове, начело с Жак Балма. От 1924 година, по идея на клиенти, в средата на август в Шамони се организира и Празник на планинските водачи. Екипът на "Другата България" за първи път се потапя в тайнството на алпинизма, където професията "планински водач" е с вековна традиция и се предава от баща на син.

Предаването ще срещне зрителите на bTV със Здравко Михайлов, Румен Дамянов и Жоро Черния - трима българи, белязани от планината.

Здравко живее от 19 години в Швейцария и в момента е инструктор леководолаз.

Румен бяга от България преди 25 години. От 22 години живее в Савоя. През зимата е пистьор, отговарящ за сигурността на пистите, през лятото - планински водач.

Жоро Черния, всъщност е един светъл човек, за който покоряването на върхове е най-сладко, ако е с приятели. Той е един от основните двигатели на проекта "Споделени върхове: Монблан 2009", който събира 40 от най-добрите български алпинисти, за да сбъднат мечтата на Иван Кожухаров, алпинист, парализирал се при опит да се качи на върха на Европа.