Ленин, Плевен и 3D изображенията намират нещо общо в "Другата България"

През януари предаването продължава финландската си обиколка

Реклама

На 11 януари екипът на предаването ще представи Атанас Гочев – един от изследователите в международен проект за използване на 3D изображения в мобилните телефони. Световните потребителите тръпнат в очакване на новата илюзия в мобилните телефони – илюзията за дълбочина.

Атанас живее във финландския град Тампере, от който избра да покаже и разкаже за бирарията "Плевна". Историята на това място е дълбоко свързана с история на България. Бирарията носи името на град Плевен заради участието на финландските войски в освобождаването му по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.
Интересно, но това е и мястото, където е запалена първата електрическа крушка на Скандинавския полуостров през 19-ти век.

В Тампере се намира и единствения в света музей на вожда на социалистическата революция В. И. Ленин. Особеното отношение към Ленин у финландците се корени във важен исторически факт. В навечерието на революцията Ленин иска помощта на финландците, за да се установи на власт в Русия. В замяна на това обещава да даде независимост на държавата. Обещанието си е обещание, Финландия получава своята независимост и сега е единствената държава, където има музей, изцяло посветен на идеолога на Великата Октомврийска революция.