"Глобусът” се забавлява в града на хумора - Габрово

Карина ще се опита да разкрие тайните на старинните технологии на предене с косъм и създаване на дървени купички за бита

Реклама

Тази събота, 20 ноември от 12 ч. пътешествениците от "Глобусът” ще ви отведат право в града, където жителите махат крушката на хладилника си, защото не вярват, че ще угасне, ако затворят вратата. Сигурно вече се досетихте, че това е световната столица на хумора - Габрово.

Само ако гледате веселото предаване от града на спестовниците, ще видите уникалния Дом на хумора и сатирата и ще се посмеете заедно с нас на габровските шеги и закачки. Освен това ще разберете защо в Габрово котките са без опашки и как биха действали Адам и Ева, ако бяха габровци. След това ще можете да се разходите заедно с нас из спретнатия исторически музей на града и да проследите възхода на Габрово от малко селце до център на текстилната индустрия. В музея ще видите и първата 20-левова банкнота в България със сериен номер 000001.

Ако се интересувате от историята на образованието в България и по-специално от взаимоучителния метод на преподаване, този епизод на "Глобусът” ще ви разкрие как са били оценявани учениците, какъв е бил правилникът в клас и кой е първият учител в Априловото училище.

Водещата Карина пък ще се впусне в поредните предизвикателства, като изпробва някои от местните занаяти. Любопитната пътешественичка ще се разходи из архитектурно-етнографския комплекс Етъра и ще се опита да разкрие тайните на старинните технологии на предене с косъм и създаване на дървени купички за бита. Потопете се заедно с нас в атмосферата на габровския край от Възраждането и усетете чара на миналото само с "Глобусът” .