Реклама

Здравейте, скъпи читатели.


Всичко започна преди 4 години, когато семейството ми се премести от Далечния Изток на Русия в прекрасната и приветлива слънчева България. Бяхме решили, че ще започнем свой собствен бизнес в сферата на красотата. Този разказ е най-вече за майка ми, тъй като тя е пряко ангажирана в бизнеса, а аз само формално присъствам във фирмата.


Почти година ни отне подготвителната работа по откриването на нашето малко предприятия. Търсехме помещение - както под наем, така и за покупка. Проучихме каква е рентабилността в тази сфера, направихме бизнес план, запознахме се с доставчиците и научихме средната цена на козметични услуги във града. След това изработихме дизайн на бъдещия ни интериор, ярко и запомнящо се име, лого и емблема. И така през март 2012 г. нашият салон за красота "Красный квадрат" отвори врати за клиенти.


Разбира се в началото нашите български клиенти идваха при нас, изпълнени с опасения – притесняваха се да опитат нещо ново, да ни се доверят и да оставят своя външен вид и най-вече коса в ръцете на непознат фризьор, при това не особено добре разбиращ и говорещ български. Отне ни почти година докато спечелим доверието на жителите на нашия район, докато те свикнат с нас и започнат редовно да ни посещават.


Благодарение на това, че България е част от Европейския съюз, не беше трудно да се установи връзка с всички доставчици, с които майка ми работеше в Русия. На първо място това беше немската фирма Schwarzkopf. Бих искала да изкажа специални благодарности на мениджърите от филиала в Пловдив – те ни доставяха нужните ни продукти винаги в срок, дори в непланирано за Варна време. След известно време решихме да разширим своята продуктова гама и тук отново искам да изкажа благодарности за успешното сътрудничество с някои от най-добрите компании, не само в Европа, но и в целия свят, като Paul Mitchell, Macadamia Natural Oil, Christian of Roma и много други.


Благодарение на високото качество на продуктите, бързата реакция и отзивчивостта на нашите партньори, ние успяхме да намерим своята ниша на пазара на разкрасителните услуги в морската столица на България. Ние се постарахме много за да спечелим уважението и доверието на жителите на Варна. Сега наши клиенти са не само рускоговорящите жители и гости на града, но и много българи. Това изключително много ни радва и мотивира.


От уважение към хората в пенсионна възраст, които живеят в нашия район (а те никак не са малко) ние често правим акции с намаления на нашите услуги - отстъпки до 90%, а понякога дори и благотворителни акции, включващи безплатно подстригване. Ние прекрасно разбираме тежкото финансово състояние на възрастните хора, но също така знаем, че хората от всяка възраст искат да изглеждат красиви.


Искам специално да разкажа и за нашите съседи, които живеят в близост до салона. И млади и стари, всички те винаги са били много мили и дружелюбни с нас. Когато започнахме нашия бизнес, те ни помагаха и подкрепяха, оказваха ни съдействие дори и когато ставаше въпрос за решаването на ежедневни битови проблеми. И досега ни угощават „по съседски“ с ястия от българската кухня. Наша фирмена политика съседите от нашата сграда да се ползват със статут на специални клиенти – за тях ние винаги правим специални отстъпки.


През март тази година нашият салон отпразнува 3 години. Ние успешно се движим напред, развиваме се, доколкото е възможно увеличаваме броя на нашите клиенти и партньори и така поставяме тенденциите в нашето развитие. За този период ние 2 пъти участвахме в Международния фестивал на красотата в София, като част от отбора на България заедно с колегите от Международната асоциация "Интеркоафюр" под председателството на Кръстю Капанов.


Ние искрено вярваме, че "красотата ще спаси света." Фризьорски услуги винаги ще бъдат едни от най-популярните и най-търсените. В България както жените така и мъжете изключително много държат на външния си вид и полагат големи грижи за него. Имено заради това ние сме изпълнени с желание и вдъхновение да продължим развитието на малкия си бизнес. Ние вече имаме идеи за провеждането на семинари по въпросите на красотата и грижата за косата, за откриването на школа за обучение на млади фризьори и стилисти. В София има много такива специализирани школи, защо да няма и във Варна?


Варна е една от най-популярните туристически дестинации. Тук хората идват както на почивка, така по повод на различни мероприятия. Руските гости например са свикнали с "руската техника" на подстригване, боядисване и стайлинг на косата. Ние с радост бихме обучавали млади стилисти да работят и по този начин.


С подкрепата на METRO за нас могат да узнаят много хора, които отдавна са искали да се научат да работят в тази област и да се развиват в тази посока. Моята майка има повече от 20 години "руска практика". Тя ще е изключително щастлива да сподели своя опит и знания с хора от по-младото поколение и така да им помогне да превърнат мечтата си в реалност.


Що се отнася до печалбата от това начинание, половината от тази сума, ние бихме искали да инвестираме в развитието на нашия бизнес и в откриването на училище за тези, които искат да се посветят живота си на това фризьорското изкуство. А другата половина ние ще дадем за благотворителност. Нашите планове в тази посока са свързани с това всеки месец да посещаваме домове за деца и младежи в неравностойно положение във Варна и областта и предоставяме на тях услугите си безплатно.

 

Защо трябва да гласувате за мен:

  1. Ние искаме да споделим своя опит и знания с младото поколение на България.
  2. Фризьорските услуги винаги ще бъдат едни от най-търсените и ние ще създадем фризьорско училище във Варна.
  3. Ние ще осъществяваме благотворителна дейност за деца и младежи в неравностойно положение, които нямат възможност, но имат своето право да изглеждат красиви.

 

Влез в Звездите на МЕТРО и гласувай за тази история