Реклама

Сдружение „Делфина“ е една идея, родена от умовете, сърцата и мечтите на нашия екип – вдъхновени млади хора, с които преди около пет години решихме да се предизвикаме и да проверим, дали наистина е вярно, че животът е магия и че каквото си пожелаем – се случва – е да, но трябва и здраво да поработим.

Осъществихме тази идея под формата на кафе-клуб „Делфина“ в Шумен, с намерението това да бъде много повече от кафене – „оборудвахме“ го с библиотека и книжарница, където освен да закупи книга, човек може да почете с чаша кафе или чай. Направихме сладкарница и детски кът вътре и лятна градина с детска площадка отвън.

С времето, пространството на кафето започна да служи за организирането на културни събития – концерти, салса вечери, презентации на книги, изложби, детски работилници и театър за деца. Подкрепяхме различни благотворителни инициативи не само като участници, но и като организатори.

През 2013 г. посветихме на децата проекта “Арт академия Делфина” – инициатива, която продължи през целия летен сезон. В него заедно с тях творихме и се забавлявахме с традиционни български занаяти, изучавахме различни техники в приложното изкуство. Заразихме с идеите си и други хора с добри сърца, които спонсорираха участието и на деца в неравностойно положение.

Вдъхновени и ентусиазирани от натрупания опит, през 2014 г. организирахме арт-фестивал “С отворено сърце” по случай 1 юни. Получи се истински интерактивен форум с творчески и нетрадиционен подход към общуването с много забавления и изненади за малчуганите. С него се допълваше цялостната концепция за "Делфина" като културен център в Шумен.

Естествено се роди идеята да създадем неправителствена организация “Делфина”, за да обедини социалните събития, в които участваме. Тази година отново имаме проект за арт-фестивал, който многократно надминава всичко, което сме правили до тук. Замислен е не само като забавление, а като цялостна житейска концепция. Целта ни е да насочи погледа на децата към перспективите на живота и да ги подкрепим в отговора на въпросите: “Какво ме вдъхновява? Какво искам да правя в живота си? И как мога да се забавлявам, докато споделям с другите?”.

Програмата включва три тематични дни. През първия сме подготвили различни работилници на изкуствата, в които децата имат възможност да участват и да изработят предмети, да се запознаят с различни техники и занаяти като грънчарство, леене на свещи, изработка на играчки от пластена вълна, рисуване върху глинени съдове, еко работилница и други. За втория ден сме организирали спортни състезания и игри, които развиват взаимоотношенията и дават възможност децата и техните родители да се запознаят с различни видове спорт и бойни изкуства.

Третият ден е празничен – насочен е към откритото и искрено общуване, насърчаващо мечтите на децата под надслов “Играй с мен, нека да играем заедно!”. Приказни герои, концерти и много забавления ще съпътстват детския празник, както и подаръци, лакомства и много изненади.

Благодарение на щедростта на дарители, ще бъде възможно присъствието на деца в неравностойно положение от три социални центъра в Шумен, включително и деца с увреждания, които ще имат свой арт-базар с благотворителна цел.

 

Защо трябва да гласувате за мен:

  1. Защото създаваме пространство за младите хора да се изявят и развиват творческите си качества.
  2. Защото имаме опит, потенциал и вдъхновение да продължаваме да организираме и подкрепяме значими социални инициативи.
  3. Защото кафе-клуб „Делфина” се превърна в културен център, надхвърлящ мащабите на града, в който живеем.

 

Влез в Звездите на МЕТРО и гласувай за тази история