В помощ на българската природа и българския турист

Вижте историята на Злати Златев

Реклама

Името ми е Злати Златев и представлявам клуба "Ленд Ровър Ентусиастс България".

От 2009 година насам с членове на клуба и приятели започнахме няколко инициативи с цел да подобрим и опазим туристическата инфраструктура на някои от най-живописните места в страната. Полагаме и грижи за поддържането на два исторически паметника, свързани с българската военна история.

Наше дело са няколко маси с пейки край връх Ком и хижа Ком, под връх Баба и в района на връх Ботев. Членове на нашия клуб осигуриха материалите и инструментите за изграждането им. Периодчно всяка година се връщаме на тези места за поддръжка. От 2008 година досега ежегодно организираме пътувания до тези места, за да видим състоянието на изградените места за отдих, да отстраним възникналите през зимата проблеми и да доизградим още нещо.

Един от най-интересните обекти, за който се грижим, е паметникът под връх Баба в Етрополския Балкан. Мемориалът е издигнат в памет на загиналите 841 руски войници и офицери при преминаването на Стара планина през декември 1877 година по време на Руско-турската освободителна война. На това място има изградена паметна плоча и статуя в цял ръст на местен мъж, който скланя глава в памет на загиналите. Мястото е оградено с лека и ниска метална ограда, а в ограденото място има дръвчета. Наше дело са поставените на мястото маса и пейки. Ежегодно боядисваме оградата, като наши членове направиха ремонт на пантите на ръждясалата порта. Почистваме района и поддържаме състоянието на масата, пейките и оградата. Първата ни акция беше проведена в този район през 2008 година и до днес се събираме всяка година през пролетта на мястото – да почетем героите и да поддържаме свършеното от миналата година.

Другото историческо място, за което полагаме грижи, е лобното място на военния летец-изтребител и герой капитан Димитър Списаревски. Той загива при боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война. На 20 декември 1943 година той пада с разбития си самолет малко над село Долни Пасарел в Лозенска планина, а на мястото има голям кът за отдих, мемориална арка и скромен паметник. При мащабна акция през 2010 г. възстановихме входната арка на мястото, почистихме района и паметника, възстановихме и изгнилите и разрушени с времето масичка и пейки за почивка.

По пътя за връх Ботев през 2009 година поставихме обозначителни табели, с които предупреждаваме шофьорите на високпроходими машини да не минават през определени чувствителни места, тъй като това причинява ерозия. Мястото се почиства ежегодно от наши членове, които оттам изнасят чували с боклук, останал от недобросъвестни туристи.

Два големи и здраво направени къта за почивка изградихме и в близост до връх Ком. Там, на самото Сатропланниско било, между Мали и големи Ком, има маса с пейки за почивка, поставена от нас през 2009 година. Мястото е уникално, защото от него се разкрива невероятна гледка, а това е и отправна точка за националния туристически маршрут Ком-Емине. Втора, много по-голяма маса с пейки, изградихме по оживения маршрут между хижите Ком и Петрохан, а тази година предстои до възстановим старата чешма в района. При всяко наше посещение в Берковския Балкан се стараем да поддържаме направеното от нас в идеално състояниие и непрекъснато да градим нещо ново.

Със сигурност имам още много такива места, за които искаме да положим усилия. Следващата ни идея е изграждането на чешма... която трябва да бъде открита на 24 май.

Защо трябва да гласувате за мен:
1. Защото правим реални и полезни неща
2. Правим ги с любов и голямо желание
3. Ползваме специфичните си възможности на офроуд клуб в интeрес на Природата

Влез в Звездите на МЕТРО и гласувай за тази история