Параклис "Успение Богородично" в Родопите

Подкрепи тази история!

Реклама

Името ми е Георги Гегов и съм един от инициаторите и доброволците по изграждането на параклиса "Успение Богородично", в близост до хижа "Пашалийца" в Родопите, община Чепеларе.

Хижа Пашалийца е много хубаво място. Параклисът е чудно хубав и добавя много чувство на това прекрасно място.

След години работа от 2011 година досега, параклисът е завършен, а през септември 2013 г. беше осветен от свещеник от Българската православна църква и днес параклисът е добре познат и се посещава от местните жители и туристите, които ежегодно посещават хижата.

Изграждането му беше направено изцяло с помощта на дарения – строителни материали, доброволческа работна ръка, строителство. Първоначално бяха дарени 500 тухли от член на форума OFFRoad-Bulgaria, а по-късно друг доброволец дари още 1000 тухли. По-късно по същия начин бяха дарени стари турски керемиди от къща от Копривщица. Те бяха трансротирани също на доброволен принцип с малко камионче. Така получихме и дървен материал.

Изготвянето на проекта е по идея на Атанас Брънзалов, който се ангажира и с намирането на майстори. Кръстът на входа на параклиса е направен от сина на големия български писател Николай Хайтов – Александър, който е склуптор. Част от иконите направих аз, тъй като хобито ми е иконограф. Други четири икони бяха дарени от доброволци. Напълно безвъзмездно параклисът получи и два свещника, направени от бай Кольо от Асеновград. Подът е изцяло облицован, както и малката площадка пред входа на параклиса.

Миналия Гергьовден беше изградена и камбанария.

Разбира се, събираме и парични средства, за които има разкрита специална дарителска сметка.

Това, което предстои да бъде направено, е иконостасът. Проектът и скиците вече са готови, доставен беше и дървеният материал от череша. Работата по иконостаса вече започна майстор дърворезбар. Интересното в случая е, че това е жена, която след като разбра за инициативата ни, пожела да се включи. Тя започна работа по иконостаса напълно доброволно и за труда си не иска заплащане.

Проектът получи и подкрепата на Община Чепеларе, като лично кметът се ангажира с осигуряването на дървен материал.

Амбицията ни е да завършим и екстериора - градинка с малка декоративна ограда около параклиса и чешма, водата от която ще бъде доведена от близък каптаж. Това е чиста планинска изворна вода, която ще бъде изведена към чучура.

Намеренията ни предвиждат параклисът да бъде изографисан и отвън.

Сградата е дълга 8 метра. От едната страна е широка 6 метра, а от другата – 3 метра. Общата площ на параклиса е 72 кв. м.

Защо трябва да гласувате за мен:

1. Защото наградата ще ни позволи да се заемем с нова подобна инициатива.
2. Защото досега показахме, че можем да организираме доброволци за подобни каузи.
3. Защото можем да заразим с примера си и други хора, които да тръгнат по стъпките ни.

Влез в Звездите на МЕТРО и гласувай за тази история