Реклама

От 11 август 2011 година понятието „надежда” не е само синоним на „блян” и „мечта”, а вече има и своето реално изражение на територията на България. Именно на тази дата шотландската фондация Homeless World Cup избра компанията ми „Спортс Мениджмънт България” за свой официален партньор на територията на нашата страна. Така беше поставено началото на „Отбор на надеждата”, който за краткото си съществуване даде шанс на стотици младежи в неравностойно положение да променят живота си към по-добро.

Стимулът за развитие на нашите бенефициенти не беше никак обикновен и не можеше да се измери с нищо материално. Всеки от участниците в проекта получава шанс да представя България на световно първенство по футбол за бездомни хора, което се провежда всяка година в различни страни по целия свят. Там играчите от представителния тим имат шанс да се докоснат до културите на над 50 различни националности, да разширят мирогледа си до неузнаваемост и да създадат приятелства за цял живот. Чрез безплатни тренировки по футбол нашите треньори-доброволци упорито и целенасочено изграждат в бенефициентите на проекта ценни качества като дисциплина, отговорност, организираност, работа в екип и др.

Благодарение на тези свои нови придобивки младежите настанени в различни институции (домове за деца лишени от родителска грижа, центрове за настаняване от семеен тип, центрове за временно настаняване, социално-младежки центрове, СУПЦ, бежански лагери, защитени жилища, наблюдавани жилища и др.) повярваха в себе си и направиха огромна крачка към своята социална интеграция. Те успяха да започнат работа и да я задържат, наеха квартири, продължиха образованието си. Някои от тях дори развиха лидерски качества, които са крайно дефицитни в съвременното българско общество. От тази година шанс за участие на Мондиала в Амстредам през септември ще получат и младежи от малцинствен произход, които живеят в крайна бедност.

Националите, които взеха участие на световните шампионати през последните 3 години успяха да представят България по отличен начин. При дебюта си през 2012 г. в Мексико Сити „Отбор на надеждата” завърши 14-и от 43 състава. Година по-късно в град Познан (Полша) зае 17-а позиция от 46 тима и спечели купата на града домакин. Миналата година в Сантяго (Чили) българският отбор направи най-доброто си класиране – 12-о място от 42 участника.

Същевременно вратарят на „Отбор на надеждата” Куаси Ив – бежанец от Мали, спечели приза за най-добър играч на своя пост на Мондиала. Отличното представяне до голяма степен се дължи на двамата национални селекционери, водили тима до момента. Първата и втората година представителният тим беше трениран от Методи Здравков, а третата – от Младен Христов. Много добра работа при подготовката на вратарите свърши и Кирил Кюлев. Основната социална работа се върши обаче от треньорите в различните градове, сред които са Митко Коцинов (Стара Загора) и Илия Иванов (Пловдив).

Надеждата в България вече има своето футболно измерение, което обаче не би могло да се реализира без подкрепата на спонсорите на „Отбор на надеждата”. Генерален спонсор на отбора, няколко месеца след създаването му, стана мобилният оператор Telenor (бивш GLOBUL). Потърсих тази компания съвсем случайно с предложение за спонсорство, благодарение на което да закупим обувки за момчетата, тъй като някои от тях играеха футбол със сандали. Две седмици по-късно целият отбор беше обут в германски обувки за футзал. Малко след това наш спонсор станаха и бензиностанции ЕКО, благодарение на които покрихме всички транспортни разходи по проекта.

На следващата година „Дънди Прешъс Металс Челопеч” също подкрепи „Отбор на надеждата” като основен спонсор. Благодарение основно на тези три компании ние имаме възможност всяка година да пътуваме в пълен състав за участие на световните първенства за бездомни хора. В годините имахме и продължаваме да имаме много други партньори като „Бестимекс”, „Юнион Ивкони”, ресторанти „Виктория”, минерална вода „Банкя”, „Спорт тото”, „Нестле”, спортната екипировка MISHO, „Андрюс”, Българска хранителна банка, SOS детски селища, Европейски колеж по икономика и управление, Образователен бизнес център „Хермес”, застрахователна компания HDI и др.

Проектът „Отбор на надеждата” няма бизнес насоченост, но беше изграден като изключително печеливш за всички, които са се докоснали до него под една или друга форма. Според мен именно това е бъдещето не само на социалното предприемачество, а и на бизнеса като цяло. Животът е по-хубав, когато сме щастливи, а това се постига най-лесно, когато си дал нещо от себе си, за да направиш ближния щастлив. Това е и първата крачка към развитието ни като общество.

Аз искрено вярвам, че футболната топка може да промени света и затова цялата награда от „МЕТРО България” ще бъде инвестирана именно в това. Стотици топки ще бъдат раздадени на деца и младежи в неравностойно положение, които имат огромна нужда от НАДЕЖДА.

 Защо трябва да гласувате за мен:

  1. Защото повече младежи в неравностойно положение трябва да получат шанс за по-добър живот.
  2. Защото с резултатите от работата си през последните 4 години доказахме, че знаем как да постигнем целите си.
  3. Защото футболът е не просто игра, а социален феномен, който може да промени света.

Влез в Звездите на МЕТРО и гласувай за тази история