„Котка и мишка“

Сезон 1, Епизод 10

Реклама

Ръсин очаква ответна реакция след неподчинението при интервюто, което даде, играл е ва банк. Такава не закъснява – Ралица събира групата във Фризера. Там са всички – Крис, Рая, но и Филип, в траур и все още посинен от сблъсъка с Малката Дева. Също така и Мина. Ралица се е запознала с досиетата на всички, както и с ролята им в преследването на Девата и смята, че всеки от тях има ключова роля и може да бъде полезен, включително Мина. Ръсин е готов да прати Ралица по дяволите и изобщо да се откаже от отдела, но тя го спира. Трябва да разчисти собствената си каша, защото интервюто му - споменаването на Алфа и графитите - има последствия. Има скорошно неразрешено убийство на незаконен лихвар, при което свидетели споменават появата на човек, дегизиран като кукер. А след интервюто е извършено ново убийство – на бежанец. Други бежанци твърдят, че са видели дявола да ги следи – отново става въпрос за кукерски костюм. Само че при това убийство е оставено послание и то е опит за комуникация. С Алфа. Ралица възлага на групата да намери връзката между двете напълно несвързани убийства и да стигне до Кукера, преди да убие отново.

В хода на разследването отношенията между героите са тотално променени – никой няма доверие в Мина. Филип няма никакъв интерес към самия конкурс, но наблюдава внимателно Крис и с всяка следваща стъпка се уверява, че нещо при него наистина не е наред. Крис изтиква Рая на преден план и тя започва да прави впечатление, особено пред Ралица. Крис с особено внимание проследява опита за комуникация от Кукера.

Ръсин е зашеметен от загубата на контрол върху конкурса, но и от личната отговорност, която носи с интервюто си. Жана помага с психологически профил на Кукера и със съвети за самия Ръсин, който започва да се пропуква и да пропада. Отделно от това Лео му съобщава, че Филип е имал сблъсък с Малката Дева и Ръсин се счита за виновен, защото неговите подозрения че Малката Дева е Алфа са тласнали Филип към опит за отмъщение.

В хода на разследването Крис и Рая стават любовници, а Мина – неспособна да намери сама информация за самоличността, която откри в имота на Крис, споделя името с Жана с намек, че може да я отведе до Алфа.

Групата успява да открие човек, който има връзка и мотивация и за двете убийства и пасва на профила, описан от Жана – собственик на магазин с патриотични артикули с расистки и нацистки наклонности. Крис, Рая и Филип го улавят в крачка в магазина му и успяват да извикат полиция. Докато чакат и се опитват да го задържат, без той да разбере, Крис неусетно намеква, че е Алфа и е получил съобщението. После обаче ситуацията ескалира, Крис манипулира заподозрения да конфронтира полицаите и той бива застрелян. Филип получава потвърждение, че Крис може наистина да е Алфа.

Крис и Рая обсъждат с Жана развръзката на случая, пред тях е убит човек. Когато си тръгват, Жана получава обаждане от свой познат в службите – решила е да проучи споменатото от Мина име без знанието на Ръсин и Крис чува въпросното име.

Филип следи Крис, изпуска го. Този път обаче късметът на Крис изневерява и Филип случайно отново го засича из тъмни задни улички и го вижда в амплоато на Алфа, как рисува графит. Филип има възможност да убие Алфа, но отново не успява да дръпне спусъка. Играта се обръща – Алфа изчезва и вече Филип е преследван в малки тъмни улички. Филип успява да се измъкне, но не и да спре серийния убиец.

Крис се връща при Жана под предлог, че е забравил нещо. В същия момент Жана получава мейл от познатия и докато говори непринудено с Крис го отваря… Вътре има прикачени документи за самоличност с името, което Мина ѝ даде. И снимката е на Крис. Жана осъзнава, че Крис е Алфа, а Крис – че тя знае. Жана се опитва да се измъкне и почти успява, ранява Крис с ножица, но той я докопва и убива със статуетката на слон – сватбения подарък от Ръсин за нея и Лео. Крис проверява мейла, вижда от кого е изпратен, изтрива го и си тръгва.

Тагове: алфа