„Маски долу“

Сезон 1, Епизод 12

Реклама

Малката Дева държи Крис, а Ръсин се промъква в изоставеното място. Дълъг съспенс на дебнене, който преминава в пълна вакханалия и престрелка, когато Крис се освобождава. На финала Ръсин е ранен тежко в гърдите и безпомощно става свидетел на Алфа в действие. Като вижда как Крис избива хората на Малката Дева и накрая самия него, Ръсин осъзнава кой наистина е Алфа.

Повторение на сцената, в която умря Ковачев. Ръсин лежи ранен и безпомощен, а Крис е надвиснал над него. И същия въпрос – Защо? Какво става в сбърканата му глава? Наказва го? Наказва Девата? – Алфа клати глава, Ръсин нищо не разбира. Никога не е разбирал. Не е заради него, нито заради Девата. Те са само… бонус. Вместо да остави Ръсин да умре обаче Крис му помага, като спира кървенето с действие обратно на отхлабването на турникета на Ковачев. Пристига полиция, линейка. Алфа се превръща в Крис и вика за помощ, докато камерата се издига и разкрива пръснатите наоколо тела на главорезите.

Репортаж от мястото на събитието: Алфа е убит при престрелка. Макс Ръсин е тежко ранен, състоянието му е критично. По съвпадение синът на първите убити получава възмездие. Кадри на Крис. Затъмняване.

Кошмар на Ръсин, докато го карат към болница, тикат количката с него. Затъмнение.

Ръсин се събужда в болницата. При него е Ралица. Ръсин бълнува, че Крис е Алфа. Серия събуждания на Ръсин, които фрагментират разговора му с Ралица в отрязъци с паузи време помежду им. Ръсин повтаря версията си, че Крис е Алфа, вече по-изчистено и рационално. Тя реагира с досада и се държи с него като с човек в нервен срив заради смъртта на Жана. Търпеливо обяснява защо е невъзможно Крис да е Алфа.

Ръсин сънува Крис при себе си в болницата.

Идва да го види и Лео. Помиряват се. Лео е частично облекчен от смъртта на Малката Дева, поне всичко е свършило. Ръсин го гледа втренчено.

Рая и Крис вкъщи, любовна идилия. Обсъждат кого ще избере Ралица за отдела. Рая е окей ако той спечели. Крис смята, че Ралица фаворизира жените.

Рая, Мина и Крис с Ралица във Фризера. Време конкурсът да свърши. Ралица обяснява, че Филип се е отказал. За Мина тя има нещо предвид, но няма да е в този отдел. Крис поглежда Рая многозначително – виждаш ли? Мина наблюдава маската му отстрани мълчаливо. Ралица се обръща към тях, не виждаме кого избира, но намекваме солидно, че това е Рая.

Рая и Филип си тръгват от Фризера. Не казваме в прав текст кой е избран, но продължава внушението, че това е Рая. Тя е облекчена, че е свършило. Крис да не бъде недоволен, важното е, че са заедно…

Мина се среща с Филип в бар. Филип е пиян, дави се в самосъжаление. Планът му се е провалил. Признава на Мина, че е можел да убие Крис, но не е успял. Мина го гледа хладно – не, не е можел. Само така си е мислил. А ако е имал шанс и го е изпуснал, спукана му е работата. Алфа си играе с него. Докато му е забавно, играта ще продължи. Но това свършва само по един начин. Филип иска да измислят нов план, Мина го отрязва. Оттук нататък всеки е сам за себе си.

Месец по-късно. Ръсин се връща във Фризера. Говори с Ралица. Готов е да се върне. Ралица иска той да мине нужните психотестове. Отделът е готов, вече работи.

Ръсин на гроба на Жана. Говорят с Лео. Знае кой е Алфа. Не е Малката Дева. Трябва му помощта му. Лео го гледа предпазливо, дали Ръсин отново полудява? Ралица звъни на Ръсин. Издържал е тестовете. Чака го. Имат случай.

Ръсин се завръща в отдела. Ново убийство. Сериен убиец. Кукера. Същото послание. Сякаш иска да комуникира с някого. Или е имитатор, или истинският Кукер още е на свобода. Ралица смята, че имат късмет с това, че двама души в екипа познават този случай. Крис се обръща от мястото си. Да, смята, че Кукера иска да комуникира с някого.

Ръсин и Крис се гледат.

Тагове: алфа