"Денят е прекрасен" срещу домашното насилие!

Гостуваха режисьори и актриси, които са част от тематична кампания с фотоси "Зад вратата"

Реклама

Днес "Денят е прекрасен” бе посветен на темата за домашното насилие. За да разкажат за своето начинание, обвързано с проблема за насилието, в студиото дойдоха режисьорите Йордан Славейков и Димитър Димитров. Те са инициатори на изложба на фотоси с участието на 15 красиви актриси – част от кампанията "Зад вратата”.

"Темата е страшна и много деликатна. Знаеш ли колко пребити жени има. Ние решихме да подемем тази инициатива, за да се даде гласност на този проблем. Трябва да се търси конкретна помощ, да се осмелим да говорим”, каза Йордан. Димитър пък добави: "Това е нашият начин да покажем съпричастността си към насилието. Не можем цял живот да крием какво се случва "зад вратата” ни”.

За да подкрепят каузата, в студиото се присъединиха и две актриси – Йоана Буковска и Людмила Сланева. С огромен ентусиазъм те споделиха, че са част от кампанията и приемат присърце всичко свързано с проблема.

"Това, което правим в момента, е едно от малкото хубави неща, които се случват в България. Нека станем по-съпричастни и да се преборим с лошото. Ние не искаме да затваряме вратата, както правят съседите ни, когато се карат”, каза Йоана.

Людмила пък разказа, че има много познати, които са ставали жертва на домашно насилие, но никой от тях не говори за това:  "Българинът се страхува да говори за такива неудобни теми. Ние предпочитаме да се хвалим с колите и къщите си”.

Много емоционално Люси изпя част от песента си, която е написана специално за кампанията. Тя призова хората да дадат гласност на проблемите си: "Не сме се родили, за да се мъчим. Трябва да бъдем щастливи. Йоана пък се обърна към зрителите: "Сложете край - най-вече заради децата си. Те не бива да стават свидетели на такъв тип поведение”.

Впечатлен от разказаното, Васко побърза да попита психоложката Надежда Стойчева дали е висок прагът на търпимост към насилието и беше поразен от отговора: "Според статистиката ни, за тази година сме имали 2200 обаждания, от тях 64% са жертви на домашно насилие. Психоложката бе много впечатлена от инициативата и с радост каза, че за нея днешният ден е прекрасен, защото вижда светлинка в тунела”.

Утре специални гости в "Денят е прекрасен” ще бъдат Евгени Минчев и Ивет Григорова. Заедно с тях ще разгледаме резултатите от анкетите на сайта на bTV, посветени на риалити поредицата "Нашите момичета: Звезди от кориците", само ден преди последния й епизод. Ива пък ще надникне в чантата на актрисата Елена Петрова, която ще обяви първата победителка в конкурса на Ladyzone.bg и "Денят е прекрасен” – "Повече от чанта".