Таекуондото поддържа добра фигура и добър характер

В предаването стана ясно и какво представлява будизмът и дали Далай Лама ще посети България

Реклама

Днес в "Денят е прекрасен” на гости на Ива и Васко бяха европейските шампионки по таекуондо Албена Малчева, Лидия Дукова, старши треньорът на Националния отбор Ким Унг Чол и президентът на Федерацията по таекуондо Марио Богданов. Те разказаха интересни подробности за спорта и демонстрираха упражнения за концентрация и самоотбрана.

"Таекуондото е страхотен спорт. Изгражда не само добра фигура, но и добър характер. Освен това учи на дисциплина и уважение към другите. Също така може да се практикува както от мъже, така и от жени. Напоследък все повече момичета влизат в залите, за да научат техники за отбрана”, разказа Албена. Лидия допълни, че до сега не й се е налагало да се защитава и силно се надява да не го прави и за в бъдеще. Призна обаче, че този спорт определено й дава спокойствие.

Старши треньорът Ким Унг Чол пък разказа, че когато преди 26 години е дошъл с този спорт в България, му е било много трудно да накара хората да го тренират.

"Когато дойдох в България, никой не знаеше нищо за таекуондото. Започнах от нулата, но с много усилия успях да го популяризирам сред хората. Радвам се, че все повече млади хора обръщат внимание на спорта”, допълни той.

Момичетата показаха няколко техники за самоотбрана и концентрация на Ива и само след няколко минути упражнения тя успя с едно движение да тръшне екранния си партньор.

За да разкаже пък какво представлява будизмът и дали наистина Далай Лама ще посети  България, в студиото на "Денят е прекрасен” дойде Петя Димитрова от българската будистката общност.

"Будизмът е учение. Това е най-висшата степен на разширено съзнание. Всеки, независимо от своята религия, може да стане и будист”, каза Петя. Тя разказа за срещата си с Далай Лама в Словения и призна, че силно се надява да има честта да се срещне с него много скоро и в България.

"Той е невероятен. Един необикновен духовен учител, но преди всичко човешко същество”, категорична е тя.

А за да напомнят на всички бъдещи младоженци, че кампанията "Женени в ефир” е към своя край, водещите поканиха в студиото поредната влюбена двойка, решила да скрепи любовта си в брак. При тях дойдоха Величка и Петко от Хасково, които искрено зарадваха Ива и Васко с писмото си. Те разказаха, че макар и след два развода, всеки от тях е убеден, че е открил истинската обич в лицето на другия.

"Познаваме се от деца. Израснахме заедно. Бяхме съседи, деляха ни две къщи, но никога не съм и подозирала, че съдбата ще ме събере с Петко по този начин. Една вечер той дойде до нас, за да ми даде едни пари, тъй като работя като инкасаторка и докато стоеше на вратата, ми каза: "Обичам те”. Аз се изумих и го изгоних. На следващия ден ми се обади и ме покани на гости. Така започнахме да се виждаме”, каза Величка.

Петко допълни, че голям кураж са му дали неговите приятели, които са го подканили да действа и да я спечели. Двамата признаха, че силно се обичат и са решени да се венчаят, за да бъдат завинаги заедно.

Утре в "Денят е прекрасен” седмица преди Благовещение гости на предаването ще бъдат няколко майки с техните бебета, с които ще разберем кой ще е носител на наградата "Ангел на благодарността” в поредните награди на фондация „Искам бебе”. Алена пък ще ни каже какво ни предстои в личен и професионален план през идната седмица и ще направи подробен хороскоп за зодия Овен.