Ива и Васко на строг пост!

Защо постът не е диета и с какво да заменим месото?

Реклама

Днешният понеделник в "Денят е прекрасен” Ива и Васко посветиха на започващите Великденски пости. От днес в продължение на 46 дни желаещите да спазят поста се отказват от всякакви животински и млечни продукти.

За да разкаже малко повече какво е да си в пост и защо често той се бърка с диета, при водещите дойде протодякон Любомир Братанов.

"Постът не е диета. Всички тези неща, които ни се дават като канони, човек трябва да ги приеме като вътрешно убеждение, а не по таблица, която включва хранителен режим. Смисълът на поста е вярващият да си направи равносметка и да "възкръсне” като нов човек заедно с Христос. Постът е едни вид борба с вътрешното аз и, лишавайки се от нещо материално, постигаме нещо духовно”, заяви отец Любомир.

Той добави, че Великденският пост е най-строгият и при него се разрешава риба само на Благовещение и Връбница. За сметка на това през цялото време може да се консумират морски дарове.

В рубриката "Здраве да е” д-р Михайлов разказа за ползите на постите и защо може да бъдат полезни за здравето ни.

"По-време на пост можем да се чувстваме тонизиращо и пречистващо. Мит е, че губим ценни витамини от месото и млечните продукти. Можем да консумираме всякакви позабравени зеленчуци като коприва, лапад, спанак, нахут. Ядките и семената също са много полезни и са в позволените храни”, каза докторът.

Антоанета пък показа нагледно как можем да заменим месото с други вкусни храни. Тя направи салата от червено цвекло и даде идеи за супа от коприва с булгур и нахут с доматен сос.

Гост на Ива и Мавриков беше и Светлана Дамянова, която разказа какво още предстои в 15-тото издание на "София Филм Фест”.

"Тазгодишните филми са специално подбрани, това е каймакът. Открихме фестивала с „Черният лебед”, който е един от акцентите на това издание. "127 часа” на Бойл, "Biutiful” на Иняриту и "Пина” на Вендерс са пък едни от най-интересните заглавия на фестивала. Българското кино  ще бъде представено от "Лора от сутрин до вечер” на Шошо и "Манчестър Юнайтед от Свищов” на Стефан Вълдобрев”, каза тя. Специален гост на фестивала пък ще бъде Клаудия Кардинале, която ще получи награда лично от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Утре в "Денят е прекрасен” на гости при Ива и Васко ще бъдат две от най-красивите жени на България - Елена Тихомирова и Ромина Андонова. Те ще разкрият колко тежи короната на една мис и ще се включат в битката на мъжко – женския клуб на водещите и "Сутрешният екипаж" на радио N-JOY по темата кой е по-добър шофьор – мъжът или жената? Отборът на мъжете пък ще подкрепи пилота Пламен Кралев.