Първото дете от замразен ембрион е вече на 9 години

Валентина Войкова, Георги Тошев и плеймейтката Йоана гостуват утре в "Денят е прекрасен”

Реклама

За първи път зрителите на bTV и "Денят е прекрасен” се запознаха с Роберта Котева, която беше гост на предаването заедно със своята създателка д-р Дияна Николова. Именно тя първа в България се осмели да направи тази огромна крачка в медицината, като сега 9 години по-късно вече може да се похвали и с първите близнаци, родени от замразени ембриони. Малката Роберта вече има и брат на пет години – Марио, който е дошъл по съвсем естествен път.

В ефира на bTV д-р Николова зададе въпроса "Къде отидоха парите за ин витро процедурите и кога ще можем да продължим да работим?”. В момента тя е част от екипа на Втора гинекология в общинската болница "Св. София” в столицата и е един от пионерите в областта на репродуктивната медицина у нас. "За съжаление работим в коридора в доста неприятни и за нас и за пациентите условия, а пари за ремонт няма”, допълни Николова.

Въпросът, който поставиха пък журналистът Миролюба Бенатова и психологът Десислава Иванова беше: “Доколко има ред в така наречения "ин витро бизнес"?”. Според Бенатова: "Законът за сурогатството само ще го облече в юридическа опаковка и поне малко ще ограничи нередностите като десетки ембриони под един номер или пакетите от ембрион и майка под наем, които клиниките предоставят. Притеснява ме повече какво става с една детска душа, когато  трябва да реши коя е майка му: тази, която е дала яйцеклетката си, за да се случи ембриона или тази, която е дала утробата си, за да може този ембрион да се развие и роди или тази, под чието име е записано законово? А ако прибавим и бащите – на клона стават много”.

Психологът Десислава Иванова обясни, че най-често семействата са готови на всичко, за да имат дете, като това е много естествено нещо. Проблемът е, че се спекулира с това и майките понякога се пристрастяват към опитите ин витро, които могат да бъдат и опасни за здравето. Миролюба разказа как наскоро е загубила 49-годишна своя приятелка, която след 8 хормонални курса за стимулация за ин витро процедурите, в крайна сметка е получила дете от замразен ембрион, роден от сурогатна майка, но е заболяла от рак и е починала.

Според  д-р Николова просто трябва да има добър закон и прозрачност във всеки етап от процедурите, като се спазват най-елементарни морални норми, а не се правят опити с 62- годишни майки.

Тази вечер водещите на "Денят е прекрасен" ще участват във "Великолепната шесторка"  и ще подкрепят дуета Николай Мартинов и Теди Кацарова.

Утре в предаването

Водещата на новините на PRO.BG  и участник в благотворителното шоу на bTV Валентина Войкова ще разкаже повече за себе си, семейството и каузата "Семейство за всяко дете". Журналистът Георги Тошев пък ще ни запознае с новите герои в "НепознатитеТЕ" - актьора Наум Шопов, Фрида от "АББА" и Ал Бано. Как се срещна с тях и  какво видя зад живота им на сцена ще разберете отново този петък. А в края на предаването ще ви запознаем с най-скандалния участник в "Нашите момичета - Звезди от кориците" - плеймейтката Йоана.