Сезират омбудсмана по казуса с децата от приюта в Нови Хан

Свещеникът дядо Иван беше гост на Мавриков и Ива заедно с майки и деца от манастира

Реклама

Лично премиерът Бойко Борисов ще се заеме с разрешаването на случая с незаконните постройки в приюта на дядо Иван от Нови Хан, съобщи днес в рубриката "Мавриков на ваша страна” зам.-кметът по социалната дейност на града Румяна Младенова.

Свещеникът беше гост на Мавриков и Ива заедно с майки и деца от манастира. Казусът беше представен и пред адвокат Нина Чернева - консултант на "Денят е прекрасен!”, според която най-добре е за този случай да се сезира омбудсмана Константин Пенчев. Става въпрос за допълнителните стаи за бедни в приюта, построени още през 2004 г., които обаче не отговарят на изискванията за противопожарна и аварийна безопасност и са със статут само на временни постройки.

"Този случай не е от компетенциите на общината в Нови Хан, а трябва да се реши на държавно ниво. В приюта живеят над 100 души и не можем да ги настаним в общински жилища, защото не разполагаме с такива”, допълни Румяна Младенова. Все пак до пролетта няма да бъдат разрушени постройките, за да не останат на улицата децата и майките, настанени в тях, обеща пред Мавриков зам.-кметицата на Нови Хан. Тя се нае и с координацията на противопожарната безопасност, що се касае до поставянето на пожарни кранове на улицата пред манастира.

"Нямаме дърва за зимата!”, оплака се дядо Иван и призова всеки, който има възможност, да помогне на приюта. Манастирът "Св. Троица” в Нови Хан е единственото подобно място в България, където има условия да бъдат приютени крайно нуждаещи се майки с техните деца, пред които най-често единствената друга алтернатива е да оставят децата си в дом.