Спасяват храма на Кибела в Балчик

Мавриков призова зрителите да му пишат, ако открият ценности или станат свидетели на безогледно разрушение на антични паметници

Реклама

"До месец ще предприемем укрепителни действия и ще поставим навес, с или без съгласието на собственика на терена, в който се намира храма на Кибела в Балчик”. Това заяви зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов в предаването "Денят е прекрасен”.

В рубриката "Мавриков на ваша страна” беше представен случаят на безогледно разрушение на най-добре запазения античен храм на Кибела в света, който е на над 2000 години. В последните три, обаче, откакто е открит при строежа на хотел в центъра на града, паметникът от национално значение е оставен на влиянието на атмосферните условия и се руши.

"Казусът е параграф 22, защото археологическите ценности се намират на частен имот, собственост са на държавата в лицето на Министерство на културата , които повече от две години бяха оставили храма с временен статут и единствените, които ни помагаха да спрем строежа на хотела и да  извършим разкопките беше общината в Балчик, които нямат никакви правомощия”, разказа пред Ива и Васко директорът на археологическия музей в града Радостина Енчева.

Кметът на Балчик - Николай Ангелов обясни, че през годините са водили тежки преговори със собственика на имота Борис Кушев, който живее в чужбина да бъде компенсиран с друг терен и след премахването на "заменките” да му бъде платен, но той непрекъснато отлагал решението си.

"При всеки наш опит да укрепим терена или да извършим каквито и да било действия в неговия имот, собственикът ни заплашваше, че ще ни съди до дупка, защото нямаме право на това без негово съгласие. Въртим се в затворен кръг, а държавата бездействаше. Искаме да възстановим храма в неговия блясък, така както е изглеждал преди 2000г., защото това ще привлече много туристи и е от голямо значение за града”, обясни кмета Николай Ангелов и показа на Васко Мавриков дебела папка с кореспонденцията между общината и собственика на терена, където е храма.

Зам.-министър Чобанов обеща в ефира на bTV, че преди зимата ще направят отводнително съоръжение на терена, защото при дъжд водата от целия град се стича върху находките. "Очаквам да има съпротива от страна на собственика както винаги, но ние ще сезираме прокуратурата и разчитаме на съдействие от всички инстанции. Започваме процедура по отчуждаване на имота, до няколко месеца ще излезе и оценката на терена и ще стане държавна собственост”.

Чобанов, който по професия е археолог допълни, че сред паметниците открити в храма на Кибела е и единственият надпис, който дава информация за Лициний - историческа фигура, за която досега се е знаело само, че е бил противник на Константин Велики. "Така, че този храм се оказва не само от национално, но и от световно значение и трябва да го спасим и да го възстановим”.

Мавриков призова зрителите да му пишат, ако открият ценности или станат свидетели на подобна вандалщина и увери и зам.-министър Чобанов и кмета Ангелов, че "Денят е прекрасен” ще проследи случаят за спасяването на храма на Кибела.