Правила за ефективност по стандартите на Effie

Как да градим истински успешни кампании - в анализ на австралийския пазар*

Реклама

На церемонията по връчването на наградите Effie България миналата седмица станаха ясни най-успешните  кампании за 2019. За най-ефективна агенция на годината бе отличена Saatchi & Saatchi Sofia, а за най-ефективен рекламодател – Coca-Cola Bulgaria.

Конкурсът е символ на успешната маркетингова комуникация и фокусира вниманието върху най-ефективните и работещи идеи.

Виждаме, че платформите на бТВ Медиа Груп запазват силата си на ефективен и основен канал за комуникационни кампании и изграждане на брандове. А висококачественото видео съдържание остава основния канал за масов достъп до аудиториите и най-благоприятната платформа за разказване на истории.

bTV Media Group постоянно надгражда портфолиото си от работещи решения, чрез които рекламодателите да могат да въздействат повече, да ангажират по-силно и да достигат до възможно най-широки публики.

За да проследим как брандовете на други пазари постигат високи резултати, се запознахме с анализа на истински резултати от 143 кампании победители на Effie, проведени в Австралия през последните две години, представен от иконичните Робърт Бритайн и Питър Фийлд и thinkTV.


Дуетът си поставя за цел да тества дали най-ефективните кампании имат широки целеви пазари, какъв е ефектът на по-продължителните кампании, влиянието на по-дългите периоди за оценка на кампанията и как емоционалните творчески концепции се представят спрямо рационалните.

Според Питър Фийлд докладът „изобличава мита, че проект от несвързани краткосрочни активации може да възпроизведе резултата на дългосрочната кампания”.

Широкото таргетиране работи най-добре.

Широкото таргетиране е по-ефективно за представянето на марките и постигане на положителни бизнес резултати. Осигурява повече нови клиенти и повече потенциал за ръст на печалбата от марката. Само 4% от кампаниите с тесен таргет осигуряват повече нови клиенти. А само 9% от тясно таргетираните кампании спомагат печалбата от марката да расте. 

Емоцията работи по-продължително

Емоционалните кампании водят до по-добри резултати за марката, като надграждат по-силно показателите, свързани със структурите на паметта на марката.

По-продължителните кампании са по-ефективни

Кампаниите с по-голяма продължителност осигуряват по-силни бизнес ефекти, а по-дългите периоди за оценка на кампаниите позволяват да се проследят по-големи резултати за бизнеса и бранда.

Най-добрите от най-добрите

Взимайки предвид способността на телевизионното видео съдържание да доставя несравними нива на ангажирани аудитории в комбинация с мащабно покритие, не е случаен фактът, че 60% от най-ефективните кампании го използват като основен комуникационен канал.

Още по темата и каква е ролята на телевизионното видео съдържание вижте в доклада тук.

 

*Източник:thinkTV