Реклама

Знаете ли, че известното село Смилян е едно от най-старите селища в Родопите? Създадено е от славянските племена смолени, от където идва името му, но славяните не са и чували за известния сорт боб, защото отглеждането и култивирането на смилянския боб е започнало едва преди около 250 години. Климатът в района е планински, но есенно - зимният сезон е сравнително мек, а лятото е хладно. Това, заедно със специфичните почвени условия и високата влажност на въздуха са идеални условия за отглеждане на фасул. Затова смилянският боб притежава уникален вкус и е известен не само в България, но и в чужбина. Той е една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка. Традиционно смилянският боб се използва в Родопската кухня за приготвянето на сарми, пълнени чушки, баница с боб, рула, пълнена тиква с боб, боб чорба и дори шишчета от боб.