Вкусът на България
Реклама
Тази събота, 19 октомври, от 11:00 ч. живописният подбалкански път ще отведе зрителите на „Вкусът на България“ по bTV в Сопот – градче, скътано под ридовете на Стара планина в плодородната Стремска долина. В епизода водещата Мария Жекова ще се потопи в атмосферата на това неповторимо място, за да разкрие неговата богата история, културно наследство и кулинарни традиции.
В къщата-музей на Иван Вазов и Етнографския музей Мария ще се запознае с богатото културно наследство на града, където някога са се развивали повече от 30 занаята, включително текстилно производство, стъкларство, кожарство, ножарство и грънчарство. Особено впечатляващо е производството на розово масло, което довежда до създаването на първата на Балканския полуостров шишеджийница – фабрика за производство на стъклени бутилки.
По време на своето пътешествие водещата ще има уникалната възможност да се докосне до миналото, четейки от стара тетрадка, запазена от началото на миналия век. Тази ценна находка ще разкрие кулинарни тайни и ще даде представа за бита и храненето на сопотчани в миналото. Вдъхновена от тези открития, Мария ще приготви автентичното сопотско ястие – „суван кюфте“.
Вълнуващото приключение ще продължи с посещение на емблематичната Дядо Стоянова воденица – място, неразривно свързано с историята на града и безсмъртния роман на Иван Вазов "Под игото". Местен жител ще разкаже значението на воденицата за Сопот и как тя е вдъхновила великия писател в неговото творчество.
Не пропускайте "Вкусът на България" в събота, 19.10, от 11:00 ч. по bTV.