Реклама

Тази събота по bTV, по изключение от 14:00 ч., Мария Жекова ще отведе зрителите на „Вкусът на България“ по поречието на река Тунджа, в Долината на тракийските царе, за да ги запознае с чудните легенди, вкусове и рецепти на този регион.

Начална точка на приключението е село Змейово, което се свързва с легендата за живелия в пещерата наблизо Змей, който пазел селото от бедствия и зли сили. Селото се намира на прохода между казанлъшкото и старозагорското поле. Първите заселници в региона били „кираджиите“, които превозвали хора и товари от Балкана към старозагорско и обратното. Местната легенда за змея гласи, че той бил „светещ и огнен“ от кръста надолу, с тяло на птица, с глава на влечуго и се е хранел с постна храна и прясно мляко.

Чудният разказ за змея ще развесели Мария от сърце и ще я направи още по-любопитна за рецептите и вкуса на село Змейово. А какъв е той, зрителите ще разберат от карикатуриста Никола, който ще впечатли зрителите с вълшебните си истории. Следващата среща ще е с производителя на вино и пелин Стоян Найденов, който ще посрещне водещата в малката си винарна. От него тя ще разбере какъв трябва да е вкусът на истинския пелин и кои подправки допринасят за неговия аромат. Ще стане ясно, че всяка билка в състава на пелина има своя мисия и смисъл, а Мария с радост ще се включи в подготвянето на бъчвата.

Кулинарното приключение из село Змейово ще продължи със срещата на водещата с две прекрасни жени – Вила и Стефка. Първата ще приготви пред Мария старо ястие – постен лапад с ориз, и ще я почерпи с вкусен компот от дренки. Стефка пък ще покаже как се прави баница от Змейово, като ще представи всички стъпки по приготвянето й – от омесването, през разточването до дегустацията.

На финала на един от най-колоритните епизоди на „Вкусът на България“ досега зрителите ще направят спирка в град Стара Загора и единствения музей на бирата в България.

Гледайте „Вкусът на България“ тази събота по изключение от 14:00 часа по bTV. 

Последни

Реклама