Какъв е бил вкусът на царете ще стане ясно в новият епизод на „Вкусът на България“ - тази събота от 11:00 ч. по bTV

Ловната резиденция на цар Фердинанд ще демонстрира особената му почит към храната

Реклама

Тази събота (25 ноември) от 11:00 ч. водещата на „Вкусът на България“ по bTVМария Жекова ще се разходи из подножието на Родопите, в един много любопитен и красив край – районът на град Кричим.

Във вековните дъбови гори и богатата флора и фауна, с които се слави парка на двореца Кричим, Мария ще нахрани стадо елени „лопатари“ и ще разбере защо именно тук Фердинанд решава да построи своя Ловен дом.

В двореца зрителите ще се насладят на великолепен интериор, запазен и до днес в автентичния му вид. В царския кабинет пък ще се усети енергията на спомена за много важен за българската история момент. Именно в него цар Борис III скъсва заповедта на Хитлер за депортирането на евреите от България. Впечатлена от банкетната маса, съхранените и до днес изящни сервизи за хранене в централната трапезария и просторната кухня, Мария ще почувства особената почит към храната в двореца.

Сред вечно зелената магнолия и жуженето на пчели, водещата ще приготви някои от любимите ястия на Фердинанд, „брюкселска супа с гъби“ и „султанско сладко“. А в царската кухня тя ще разбере повече за това какъв е бил вкусът на царете и какво означава изразът „да живееш царски“.

Не пропускайте „Вкусът на България“ на 2 декември (събота) от 11:00 ч. по bTV.

Тагове: мария жекова

Последни

Реклама