Какво е „ядлива гора“ и „вечно земеделие“ – гледайте в новия епизод на „Вкусът на България“

Мария Жекова отвежда зрителите в райска градина по правилата на „пермакултурата“ - в събота от 11:00 ч. по bTV

Реклама

Тази събота (4 ноември) от 11:00 ч. по bTV, новият епизод на „Вкусът на България“ ще отведе зрителите в истинска райска градина, в която царят правилата на „пермакултурата“. Какво е „пермакултура“ и има ли тя почва у нас – отговорът на този въпрос ще даде водещата на кулинарното приключение Мария Жекова, което този път ще зарадва и най-големите почитатели на органичното хранене.

„Пермакултура“ буквално означава „вечно земеделие“ или „вечноделие“. Това е приложна наука за оформяне на земеделски системи, максимално близки до естествените. Отделните елементи в тези системи се отглеждат заедно – продуктите на един елемент са ресурс за друг, както всъщност е в природата. Идеята на този метод на земеделие е да живеем в пълна симбиоза с природата и да се грижим за нейното опазване.

Водещата на приключението - Мария Жекова, ще посети градината на младо семейство, което „твори" земеделие според правилата на пермакултурата, за да разбере спецификите при създаването на т. нар. „ядлива гора“. Градината им не случайно е наречена „райска“, защото в нея фамилията отглежда богато разнообразие от плодове и зеленчуци. Намира в с. Росен, близо до морето.

Вдъхновена от прекрасната ферма, Мария сама ще подбере плодовете и зеленчуците отгледани по този природосъобразен начин и с тях ще приготви апетитна „лятна гозба с черноморска риба“.

“В природата няма нищо случайно. Всичко е свързано и участва в единен общ процес на развитие и усъвършенстване. И ако ние хората наистина се поучим от нейния многовековен опит, вероятно ще разберем какво трябва да направим, за да сме в истинска хармония с природата.”, ще заяви водещата в края на епизода.

Не пропускайте „Вкусът на България“ на 4 ноември от 11:00 ч. по bTV.

Последни

Реклама