Мария Жекова разкрива тайните и кулинарните традиции на с. Житница в новия епизод на "Вкусът на България"

Само на 30 км от Пловдив се намира католическото село Житница – място, което пленява с уникалната си култура, местни обичаи и богатата си кулинарна история. Тази събота, 21 септември, от 11:00 ч. по bTV „Вкусът на България“ ще потопи зрителите в автентичната атмосфера на селото и ще покаже защо Житница се е превърнала в кулинарен магнит за хора от цялата страна. Специалната комбинация от традиционна българска кухня и гостоприемство кара всеки посетител да се връща отново.
Наскоро в селото се проведе емблематичният Събор на боба с наденицата, който не само популяризира местните рецепти, но и подкрепя българските производители, които пазят традициите живи. Водещата Мария Жекова ще посети мястото, известно със своите пресни зеленчуци като бамя, червен пипер, тиквички, домати и праз, ще опита традиционните за района ястия и ще разбере каква е специалната технология зад житненския бабек.
Освен месните ястия, приготвени на скара с дървени въглища, Мария ще се запознае и с традиционните методи за приготвяне на зимнини и деликатеси, които всяка местна къща пази. Тези рецепти, предавани от поколение на поколение, са истинско съкровище за селото и символ на неговата кулинарна идентичност. Не по-малко впечатляващ е и уникалният десерт на житненци – крем от тиквички с чубрица, поднесен със захар или мед.
В сърцето на задружната общност в Житница стои любовта към добрата храна, която обединява всички. Това е мястото, на което масите са отрупани с множество ястия и всеки яде с наслада.