Реклама

Тази събота, 28 октомври, от 11:00 ч. по bTV „Вкусът на България“ ще предложи на зрителите  вълнуващо морско приключение в Ахтопол. Наричат Ахтопол „градът на щастието“, според едно от старите имена на града – Агатополис. Преведено от гръцки името означава - град на щастието, град на доброто, любовта и благоденствието.

Местен рибар ще разкаже пред водещата за живота в морето и ще потвърди приказката, че „ако искаш да бъдеш щастлив – стани рибар“ важи с двойна сила в Ахтопол.

В епизода, Мария Жекова ще отплава по море с историка д-р Орачев, за да научи повече за  съкровищата, които крият бреговете на града. Ще стане ясно и защо старите жители са най-добрите рибари и кой ги е научил на това.

В търсене на стари рецепти Мария ще открие непознати вкусове и домашни специалитети. В местен ресторант тя ще разбере рецептата за „калкан със сланина и лапад“, „миди с булгур“, „паламуд на керемида“ и „цоцо питки“. Сред богатата си и подредена градина местна жителка - „тертиплийка“ ще сподели кулинарните си спомени, в които фигурират основно бобови култури като - бакла, махут (нахут) и авко.

„В „града на щастието“ намерих много смисъл, усмивки и запазена кулинарна памет.“, ще заяви с удовлетворение в края на епизода Мария Жекова.

Не пропускайте „Вкусът на България“ на 28 октомври от 11:00 ч. по bTV.

Тагове: мария жекова

Последни

Реклама