Свежи аспержи и ароматна баница от ревен – тази събота от 11:00 ч. във „Вкусът на България“ по bTV

В последния епизод от пролетния сезон Мария Жекова се завръща в село Върбово

Реклама

В последния за сезона епизод на “Вкусът на България“ – тази събота от 11:00 ч. по bTV, Мария Жекова ще отведе зрителите в китното село Джулюница, което се намира на границата на Предбалкана и Дунавската равнина. То е известно със зеленчукопроизводството си – както в миналото, така и днес. В селото се намира една от малкото ферми за аспержи в България. Днес това звучат доста екзотично, но в началото на 20 в. България е била първа по производството им в Европа. Техният сезон е кратък, но екипът на предаването ще успее да покаже на зрителите този “аристократ” на зеленчуците. Фермата е факт благодарение на ентусиазирания земеделец Христо, който заради мечтата си да отглежда аспержи в родната си Джулюница, се завръща в България. Той ще сподели пред камерата какви са тайните за отглеждане на аспержи, какви видове съществуват и в какви рецепти са подходящи да се приготвят. Мария ще открие, че и сурови те са чудесни и ще планира да ги включи в следващата си рецепта за салата.

Пак в Джулюница, Мария ще се “срещне отблизо“ с друго позабравено у нас растение – ревен, което днес главно се използвало като билка. Домакинът, майка му и водещата на „Вкусът на България“ ще приготвят специално баница с ревен. 

В края на своето пролетно кулинарно пътешествие Мария ще се завърне, с аспержи в ръка, в своето село Върбово, там където е нейният дом. За да разкаже и покаже най-ценното, според нея, както тя я нарича - “моята родопска музика”. Това е стадо от стара застрашена порода  късорого родопско говедо. Кой ги отглежда и защо е избрал това – зрителите ще разберат в събота 11:00 ч. по bTV.

Не пропускайте последния епизод на„Вкусът на България“ за сезона - тази събота от 11:00 ч. по bTV.

Последни

Реклама