Тази събота от 11:00 ч. по bTV „Вкусът на България“ пристига в прекрасното село Костенец

Традиционни занаяти, древни рецепти и вълшебна природа ще омаят зрителите в новия епизод

Реклама

Тази събота (25 ноември) от 11:00 ч. по bTV, кулинарното приключението на Мария Жекова и „Вкусът на България“ ще стигне до китното село Костенец. Съвсем близо до София, то ще разкрие пред зрителите великолепната си природа, лековити минерални извори, древни занаяти и рецепти и вдъхновяващи хора, които са избрали това вълшебно място за свой дом.

Древните обитатели на тази земя, привлечени от природата и минералните извори създали селището, което днес носи името Костенец. Традиционният занаят тук, запазен до наши дни, е ножарството. Водещата ще се срещне с майстор-ножар, който ще демонстрира пред камерата всяка стъпка по създаването на един нож, ще разкрие качествата на добрия ножар и ще покаже свое копие на Кубратовия меч. Жителка на селото пък ще сподели типични за региона рецепти за „зрял фасул по бичкиджийски“ и „тиква с ориз и прясно мляко“, а докато ястията станат готови, жената ще научи Мария как се „изписват яйца“ с восък.

Водещата ще посети и язовир Белмекен, който се намира на 40 км. от селото, където ще се срещне с едно наистина вдъхновяващо семейство. Членовете му са избрали не само да отглеждат добитък на поляните край язовира, но и да живеят в каравана сред природата. Каква е магията при създаването на занаятчийски млечни продукти – масло, сирене и кашкавал, и какво е труда в днешно време за тези хора зрителите на „Вкусът на България“ ще разберат в събота от 11:00 ч. по bTV.

Вълнуващото приключение ще завърши с думите на Иван Вазов, който описва това китно кътче на България с думите: „Тук аз се преобърнах на истинско дете на природата. Вие в Рая живеете ту!“

Тагове: мария жекова

Последни

Реклама