Реклама

Тази събота, 2 декември, от 11:30 ч. по bTV, апетитното приключение на Мария Жекова - „Вкусът на България“ навлиза в богатия на традиции и история северозападен регион, с неговите истински хора и интересни истории.

В китния град Чипровци зрителите ще разберат как жителите са опознали и оползотворили даровете на гората, ще научат рецепта за сладко от брусници (горски боровинки), а местен жител ще разкаже пред Мария за промените в бита и съдбата на региона през последните години. Майсторка на чипровски килими, която от 70 години се занимава с това, ще разкрие тънкостите на този красив занаят, колко време отнема създаването на един чипровски килим и какво значение носят различните символи в украсата му.

Мария ще се срещне с пряк потомък на първата фамилия, възстановила града след Чипровското въстание, от когото ще узнае повече за манталитета на турлаците и къде наистина е се е намирало първото светско училище. Водещата ще се запознае и с типичните за града ястия, които включват „чипровско пържено“, което напомня на „миш-маш“, „пълнени чушки с боб“, „качамак“ и „пържено от коприва“.

А в село Фалковец Мария Жекова ще научи характерни за турлашката трапеза рецепти като „грохчано“ (пържено месо с лук и чесън), “къпана“ турлашка баница и брашняна каша със заглавие „бял мъж“.

Богатият вкус на „северозапазения“ край, както на финала на епизода Мария ще го нарече, ще вдъхнови не само нея, но и всички пред екраните със своята простота и красота.

Поредният увлекателен епизод на „Вкусът на България“ е тази събота от 11:30 ч. по bTV.

Последни

Реклама