„Вкусът на България“ акостира на остров Света Анастасия

Мария Жекова разкрива тайните на „мистичния остров“ - тази неделя от 11:00 ч. по bTV

Реклама

Тази седмица, приключенията и пътешествията на Мария Жекова и „Вкусът на България“ ще продължат по вода, с кораб, за да акостират на най-красивия и мистичен остров в България – о-в Света Анастасия. Този път в неделя, точно в 11:00 ч. по bTV, Мария ще потегли от пристанище Бургас, за да се наслади на твърда земя, когато най-после стъпи на острова. Там ще я посрещне домакинът на острова, за да й представи красотата и богатството от билки, които растат там. Ще й разкаже как преди хиляди години от изригването на вулкан в залива на днешен Бургас над морската шир се е издигнал остров Света Анастасия – малък, но богат на история и красота. Най-ранното човешко присъствие тук датира от IV век, а от лавата на угасналия вулкан, по скалите са се оформили кръгове със съдържание на метал. Според геодезистите, това е причината на острова да има магнитна аномалия. Всички вярват, че той е зареден с положителна енергия. Остров Света Анастасия е единственият обитаем остров в България и е отворен за посетители.

 

В неделя, зрителите ще чуят вълшебни разкази за заровени пиратски съкровища, случили се чудеса и много, много легенди. Не случайно, точно тук избира да твори и големият бургаски поет Христо Фотев - тук на „мистичния остров“.

На Света Анастасия, заедно със своя домакин, Мария Жекова ще приготви така любимите от детството й „миди на ламарина“ и с усмивка ще си спомни за отминалите времена. Млад майстор-готвач пък ще приготви специално за гостенката си традиционни миди с ориз и ще сподели пред нея какво прави една храна любима.

 

Красотата на морето, вкусът на храната и огромната история напластена на този малък остров ще накарат Мария Жекова да възкликне: „Морето е вдъхновение и любов! Морето дава храна не само на тялото, но и на душата. Морето е живот!“.

Гледайте „Вкусът на България“ в неделя, 7 май, от 11:00 ч. по bTV.

Тагове: мария жекова

Последни

Реклама