"Вкусът на България" тръгва на пътешествие из трънския край в събота от 11:30 ч. по bTV

Спомени от детството отвеждат Мария Жекова в родното село на дядо й

Реклама

Тази събота от 11:30 ч. по bTV „Вкусът на България“ с Мария Жекова потегля на вълнуващо и лично пътешествие в района на Трънската котловина, изпълнено с чудни истории и уникални кътчета, които са част от детството на самата Мария.

Началната спирка е село Глоговица, където водещата ще разбере, че тайната на хубавата кавърма е прясната туршия и ще научи цял куп интересни рецепти - за „зелено кьопоолу“, „вариво“ (кокали, сланина и сушено месо), за „специалитета, за който трънчани дават мило и драго“ – „спържа“,  „крем карамел“ и ароматна „баница с тиква“. Вкусът на трънското детство ще се окаже и старата слива на двора, под която няколко поколения са обменяли историите си.

В съботния епизод Мария Жекова ще се срещне и с много интересно младо момиче, което за подарък за абитуриентския си бал си поръчало „стадо брезнишки овце“. Момичето ще разкаже повече за тази типично българска порода и страстта си към животните. Ще сподели и за другото си хоби – конната езда и ще покаже медалите си.  

Кулинарната разходка ще продължи с посещение на една от най-старите керамични школи в България – самото село Бусинци, където са майсторили поне 300 грънчари. Преди години, за съжаление този занаят замира, но млади хора от селото решили да го възстановят. Жена ще разкаже как е открила грънчарството и ще запознае зрителите с интересни керамични предмети и тяхната функция в кухнята.

Вдъхновена от чудната трънска природа и спомена за един разказ от детството на Мария, който дядо й й разказал, тя ще приготви „топла лещена салата“ с тиква и дресинг от цедено кисело мляко, орехов тахан и мед от акация. С нея водещата ще отведе зрителите в родното село на дядото на Мария – Мракетници, където тя е научила различни, любопитни истории от трънския край. За финал тя ще обясни, че „старото знание“ не винаги се крие при непознат човек, в скрито селце, а често то е пазено от собствените ни баби и дядовци и от тях трябва да започне опознаването на вкуса на България.

Не пропускайте трънския епизод на „Вкусът на България“ – в събота от 11:30 ч. по bTV.

Последни

Реклама