Реклама

На 15 октомври, събота, от 11:30 ч. „Вкусът на България“ ще представи нови кулинарни истории на зрителите на bTV, този път от района на Ивайловград. Езически светилища, гробни съоръжения, могили и останки от крепости свидетелстват за живот още от праисторически времена. Чаровната и любознателна водеща на предаването Мария Жекова ще потегли на поредното, българско приключение и ще потопи зрителите в атмосферата и духа на този мистичен край. 

Първата спирка е в с. Хухла – уникално място, където могат да се намерят всички видове билки, описани в българските енциклопедии. Хората тук вярват, че билките могат да излекуват всяка болест, а лечителят Тодор Колев ще разкаже повече за тях. 

Следва с. Плевун, където Мария ще посети семейна таханджийница и ще се запознае със стара рецепта за сусамов тахан, пазена десетки години. Според рецептата, сусамът трябва да се смели в каменна мелница и да се изпече в пещ на дърва, а как Мая от семейната таханджийница „говори на сусама“ и успява да запази автентичността на старата технология, ще стане ясно в събота по bTV. 

Приключението ще продължи в с. Мандрица – албанското село на юг от Ивайловград. Със самобитната си архитектура и необичаен произход на населението, то е едно от онези бързо изчезващи села, с които си отива и част от етническото и културно богатство на България. 

Финалът на съботната кулинарна среща ще е в с. Свирачи – селото на малоазийските българи. Тук зрителите ще научат типични за селото рецепти за трахана, пиле с кус-кус и зелник. 

Храната е важна част от идентичността на всеки народ и отношението ни към нея показва кои сме и какви хора сме, затова трябва да помним традиционните храни и рецепти. 

„Живеем на божествена земя, наследила толкова много култури“, ще заяви Мария Жекова в края на пъстрото съботно пътешествие. 

Гледайте „Вкусът на България“ на 15 октомври от 11:30 ч. по bTV.

Последни

Реклама