Още от "Вкусът на България": Историята на село Осмар

На югозападния склон на Шуменското плато се е настанило едно от най-богатите и известни села в Югоизточния регион на България – село Осмар

Още от "Вкусът на България": Историята на село Осмар

Реклама

На югозападния склон на Шуменското плато се е настанило едно от най-богатите и известни села в Югоизточния регион на България – село Осмар. Има много версии за произхода на името „Осмар”. Според легенда, преди много години тук се ширел голям град, наречен Зеленград. По главната улица на този богат град имало наредени 80 или 800 порти. И от цифрата осем идвало името Осмар. Друга легенда казва, че името произлязло от основния поминък лозарството – от думата Асмар, което значи асма.

Селото е известно и с невероятните природни дадености, с богатата си история, със скалните манастири от 13-ти и 14-ти век, както и с прозрението на пророчицата Ванга, че тук е единият от четирите енергийни центрове на България наред с Рупите, Царичина и Мадара.

Във високите и непристъпни скали над село Осмар има множество издълбани килии и манастири, създадени през 13ти и 14ти век. Те били обитавани от монаси-исихасти, които избират тези трудно достъпни места, за да се отдалечат от хората и да възстановят прекъснатата връзка с Бога, чрез отшелничество, безмълвие и само вглъбеност.

Осмарските скални манастири са средновековни помещения издълбани във варовикови скали по Шуменското плато. Манастирите са три и са разположени по стръмните скалисти склонове на платото в местността Осмарски боаз.