"Вкусът на България": Пещера (2 част)

В Пещера се срещат културите и обичаите на различните етноси, които и до днес живеят в хармония и разбирателство един към друг

"Вкусът на България": Пещера (2 част)

Реклама

Мария Жекова посети един изключителен български град със значимо историческо и икономическо значение - Пещера. Тук се срещат културите и обичаите на различните етноси, които и до днес живеят в хармония и разбирателство един към друг.

Траките от племето „беси“, които населявали региона в древността, са оставили в Пещера голямо наследство, част от което е и крепостта Перистера. Именно тук Мария научи легендата за белия гълъб – символ на града, и се докосна до най-голямата колекция „питоси“, които някога са се използвали за съхранение на храна.

Културно-кулинарното съботно приключение продължи със среща със съвременен производител на боза, който сподели как се приготвя традиционната боза и какво я прави любима напитка на българите. Водещата научи и рецептата за типичния за региона празничен десерт „татлия“.

За финал Мария се изкачи до часовниковата кула в града, известна с името „Сахата“. Часовникът й продължава да работи точно и безотказно и до днес, за да покаже, че въпреки хилядолетната си история, животът в Пещера продължава да се движи в крак с времето.