"Вкусът на България": Село Голица (2 част)

Как се изработва една гайда?

"Вкусът на България": Село Голица (2 част)

Реклама

Тази събота (18 май) от 11:00 ч. по bTV „Вкусът на България“ ще посети едно от най-старите села в България – село Голица. Водещата Мария Жекова ще се впусне назад във вековете, за да научи любопитната и малко известна история на селото, което е връстник на българската държава. Зрителите ще узнаят за архаичния диалект, на който говорят хората в Голица, запазен до наши дни и защо голичани са наричани „ваяци“.

Потомствен животновъд ще хвърли светлина върху предизвикателствата пред отглеждането на домашни животни, а местна жителка, която гледа пуйки и кокошки ще сподели чудни кулинарни разкази от село Голица. От нея Мария ще разбере и интересна традиционна рецепта за „пареник със сирене и домашни яйца“.

От кулинарна, „Вкусът на България“ ще премине на музикална вълна, при срещата на Мария с майстор-гайдар, който е част от голишката фолклорна група. Благодарение на него, зрителите ще станат свидетели на това как се изработва една гайда и ще разберат любопитни подробности около различните видове гайди и техните звуци. 

За финал водещата ще научи някои от специфичните черти на хората от местността и ястията, с които регионът е известен, и ще приготви апетитна „ишмер каша“ за всички пред екраните.