"Вкусът на България" в с. Самуилово и с. Яворница - сезон 1, епизод 9 (2 част)

„Вкусът на България“ ще продължи кулинарното си пътешествие по поречието на река Струма и Кресненското дефиле

Реклама

Днес „Вкусът на България“ ще продължи кулинарното си пътешествие по поречието на река Струма и Кресненското дефиле. Приключението ще премине през т.нар. Аристотелов път за миграция на птиците, а зрителите ще разберат, че в региона гнездят над 100 вида пернати. Голяма част от тях са записани в Червената книга на България.

Новият епизод на „Вкусът на България“ ще разкрие апетитните особености и традиции на района около град Петрич, а първата спирка от приключението ще е една от райските градини на село Самуилово. Селото се намира в подножието на планината Беласица, а заедно с още седем селища, разположени на около километър-два едно от друго, образуват наниз от красиви села наречен от хората - Подгорие. Тук Мария Жекова ще научи две прости, но много вкусни рецепти за „пърженица“ или т. нар. „топни-хапни“ и рецепта за „чушки с лук“, а местен жител ще й покаже своята плантация от арония.

В село Яворница майка и дъщеря ще покажат на Мария „ястия от тефтер“, в който пазят различни и много интересни рецепти от този край. „Пляска“, „имамбайълдъ“, „чомлек с телешки опашки“ и „краишник“ са само част от чудатите и апетитни вкусове на Подгорието. Десертите, които ще опита ще са истинско произведение на изкуството, а срещите с хората от този край ще са незабравими.

Водещата ще се запознае и с характерна за региона каракачанска порода овце. Това ще я накара да  сподели своя лична история как тези дребни животни са я спрели от живот в чужбина.