Жената – вдъхновителка на изкуството

В предложението за месец март празнуваме жената като вечната муза на режисьори, художници, музиканти и дизайнери. През „Месеца на Оскарите“ ще проследим и филмовите шедьоври, вдъхновени от грацията на популярни и обичани от публиката жени

Реклама

Още от дълбока древност образът на жената е с основна роля по пътя към създаването на изкуство. Най-известният пример за това са деветте музи от древногръцката митология, всяка от които е създадена с мисията да вдъхновява и дарява със знание, артистичност и музикалност. Цели три от тях са носителки на емоционалните послания, които ежедневно ни вдъхва седмото изкуство – киното.

Именно затова в третия месец от годината, в който празнуваме жената и отбелязваме най-добрите филмови постижения с церемонията по връчване на наградите „Оскар“, в bTV Media Group създаваме своеобразна мултиплатформена наслада, с която отдаваме заслужено внимание на всички дами, вдъхновили някои от любимите заглавия в киното, а и не само.

Един от първите режисьори, чието творчество е маркирано от знакови жени е не кой да е, а майсторът на изненадата - Алфред Хичкок. Популярен с предпочитанията си към руси дами, музите на Хичкок са Ингрид Бергман, Грейс Кели и Типи Хедрен, които могат да бъдат открити в някои от знаковите за кариерата му филми. Подобна е връзката и между спорния, но безспорно гениален Уди Алън, чиято муза – Скарлет Йохансон, е вдъхновила три от най-известните заглавия във филмографията на Алън. Йохансон е героиня и във филма „Престиж,“ който е част от селекцията в „Месеца на Оскарите“ по bTV Cinema. Аналогични тандеми за пример с откровено успешни резултати са Пенелопе Круз и Педро Алмодовар, Ума Търман и Куентин Тарантино, Тим Бъртън и Хелена Бонъм Картър.

Любовта е мотив и предпоставка за множество екранни и литературни шедьоври. Класически пример е тандемът Зелда и Скот Фитцджералд. Авторът на романа „Великият Гетсби“ – още едно заглавие от селекцията филми bTV Cinema през м. Март, е черпил вдъхновението си от дневниците на жена си Зелда и често писменото му творчество е базирано именно на нейните лични разкази.

Историята познава и много жени, чиито революционни научни открития бележат прогреса на нашето съвремие. Сред най-известните имена са Мария Кюри и фокуса й върху радиоактивността, Розалинд Франклин, чийто открития водят до изучаването на структурата на ДНК, и математичката Катрин Джонсън, допринесла за компютърната програма на НАСА, чието име става особено популярно сред аудиторията след излизането на филма „Скрити числа“ – номиниран за награди „Оскар“ и част от селекцията филми по bTV Cinema през Март.

Модата – това шармантно изразяване на собствената визия, е друга сфера, за която са допринесли множество дами с тяхното присъствие в живота на даден дизайнер. Може би най-известният пример е чантата Birkin на френската марка Hermès, вдъхновена от модела, певица и актриса Джейн Бъркин. Необходимостта на актрисата да има чанта, която да събира всичко, води главния изпълнителен директор на компанията до това да създаде най-известната и най-скъпа чанта в света – емблематичната Birkin Bag, за чиято покупка дамите до днес чакат с месеци.

Примерите за жени-вдъхновителки нямат край, както и легендите за ролята на жената в живота на мъжа и световната култура. Популярните сентенции като „Зад всеки успял мъж стои една силна жена“ и детективската фраза „търсете жената“ (“Cherhez la femme”) ни показват значението на женското присъствие в историята и днес.

В нашето предложение за м. Март ние ще обединим всичко на едно място за максимално пълноценна комуникационна кампания.

Темата за жената като муза ще бъде част от любимите на публиката предавания „Преди обед“ и „Шоуто на Николаос Цитиридис,“ както и месечните материали в ladyzone.bg.

 

Ще развием комуникационната кампания чрез премиум спонсорирани форми на МЕГАХИТ слотa по bTV и bTV Cinema, вдъхновяващи със завладяващи истории за смели жени в селекция от хитови филмови заглавия.

Специално за месец март, спортната редакция на bTV Новините ще публикува 10 вдъхновяващи интервюта с успешни жени от българския спорт. Интервютата ще бъдат публикувани в спортната секция на btvnovinite.bg два пъти седмично, което позволява емоционално и премиално обвързване със съдържанието.

Паралелно с всички тези активности в ефира на радио N-JOY, една от най-големите радиостанции в страната, ще има специална игра, посветена на Жената-Вдъхновение. В рамките на една седмица ще дадем възможност на нашите последователи да споделят своя вълнуваща история, случка или кратка мотивация за една жена, за която са благодарни. Най-запомнящите се истории ще намерят място в ефира на радиото, а отличените дами ще бъдат наградени за своята добрина и сила от наш спонсор.

Съвсем скоро ще споделим и всички детайли за предстоящия мартенски маратон!