Кешкек

Реклама

Необходими продукти:

10 порции:

10 кг. Пшеница;

20 кг. Овче месо /агнешко/;

1 б. олио;

Сол;

Начин на приготвяне:

В един казан се слага 1 б. олио и 1 ½ вода, слагаме кокалите от агнето, след това редим месото и отгоре булото /от търбуха се отдела преди да се нареже месото/. Изсипваме пшеницата, която предварително е измита през 7 води. Прибавяме студена вода 4 пръста над пшеницата и слагаме на огъня да заври и поеме водата. Долива се само вряща и се вари на тих огън /къкрене/ 5-6 часа, ако е шилешко и 7-8 часа, ако е овче. Маха се от огъня и се вадят костите, соли се на вкус. Със специални чукове /токмаци/ почва да се трие кешкека до получаване на хомогенна смес. Всичко се пипа с подсушени и топли прибори, за да не вкисне.