Лозовите масиви с мерло и памид на село Свирачи

Реклама

Покрай античната вила „Армира“ се разпростират лозовите масиви с мерло и памид на село Свирачи. Казват, че мерлото от Свирачи е едно от най-добрите в страната. Хората в Свирачи пазят вековните традиции в лозарството и винопроизводството. Тук вино се е произвеждало още от траките, за които са поставили основите на винарството в района. За тях виното не е било само битова напитка, но и сакрална. Използвали са гроздето и виното ритуално за празници, обреди, обичаи и традиици, символизиращи връзката между земята, небето, водата и огъня.

Доказателства за това са откритите в района съдове, кани, амфори, букали, ритони и рисунки. Тракийското вино се е правело в каменни корита и било толкова гъсто че, както разказват легендите, е трябвало да се пие със сламки.
Подобно на тракийските си предци, днес хората в село Свирачи наричат виното „елексир на живота“. Редовно в селото се провеждат конкурси за най-хубаво домашно вино, за най-добър винопроизводител и съвсем естествено най-тачен е денят на лозаря и празника Трифон Зарезан.